Wykonanie
Tiramisu to klasyczny włoski deser, po prostu pyszny. Moja wersja to dodanie do masy z
żółtek i
mascarpone bitej śmietany, która sprawia, że deser jest lekki i puszysty. Dodatkowo dojrzałe, pyszne
truskawki na wierzchu i listki
mięty sprawiają, że deser nie jest ciężki, tylko orzeźwiający.
Składniki:3 małe lub 2 duże
żółtka jaj w temperaturze pokojowej (
jajka wcześniej należy sparzyć!)3 łyżki
cukru pudru250 ml
śmietanki 30% (lub 36%) bardzo zimnej250 g
serka mascarpone w temperaturze pokojowej1 duże opakowanie
biszkoptów dobrej jakości (ok 20 sztuk)1 filiżanka świeżo zaparzonej
kawy (najlepiej dobrej jakości, nie rozpuszczalnej)1/2 filiżanki
likieru amaretto2 łyżki
kakaogarść świeżych
truskawek do dekoracjikilka listków
miętyPrzygotowanie:Do dużej miski wrzucamy
żółtka jaj i
cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy ok 10 minut. Masa powinna być biała i puszysta. W oddzielnej misce ubijamy
śmietankę (musi być bardzo zimna, prosto z lodówki), ubijamy ją na sztywną pianę, ale uwaga! kiedy już uzyskamy odpowiednią konsystencję należy natychmiast przestać miksować, żeby nie przebić
śmietany! Do ubitych
żółtek powoli (po łyżce) dodajemy
serek mascarpone i delikatnie łączymy na jednolitą masę (najlepiej to robić plastikową szpatułką). Kiedy już wmieszamy cały
serek dodajemy powoli ubitą
śmietanę i również łączymy. Wszystko należy zrobić bardzo delikatnie, żeby masa nie opadła, powinna być ona bardzo puszysta i dość gęsta. Przygotowujemy naczynie, łączymy
kawę z
amaretto. Połowę
biszkoptów pojedynczo zanurzamy w płynie, dokładnie, z obu stron, żeby lekko nasiąkły, ale się nie rozmoczyły i układamy na dnie naczynia. Wylewamy na nie połowę masy
mascarpone, rozsmarowujemy dokładnie i posypujemy przez sitko delikatnie
kakaem. Następnie układamy drugą warstwę z nasączonych
biszkoptów i wylewamy resztę masy. Posypujemy dokładnie
kakaem.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na wierzchu tiramisu. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby masa zgęstniała i żeby smaki się połączyły. Podajemy z listkiem świeżej
mięty.