Wykonanie
Pyszny, kremowy, puszysty.
Kawa,
truskawki i cudowny krem. Deser marzenie, które najłatwiej spełnić w sezonie
truskawkowym. Próbowałam wielu kombinacji tiramisu, ale ta z
truskawkami jest najsmaczniejsza. Słodki, delikatny. Idealny na dłuuuugie leniwe popołudnie. Tradycyjny, włoski deser wzbogacony pełnym słońca smakiem
truskawek. Pyszne.Składniki:10 podłużnych
biszkoptów250 g
truskawek100 ml
espresso50 ml
likieru amaretto2
żółtka300 g
serka mascarponecukier puderPrzepis:- Odkładamy kilka
truskawek do dekoracji, pozostałe pozbawiamy szypułek i miksujemy na gładką masę.-
Żółtka ubijamy z
cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy schłodzony
serek mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania jednolitej masy.-
Espresso mieszamy z
likierem amaretto- W pucharkach układamy warstwami: nasączone w
espresso z
likierem biszkopty, krem z
serka mascarpone,
truskawki i od nowa
biszkopty krem
truskawki. Wierzch dekorujemy kremem i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.Smacznego :)