ßßß Cookit - przepis na Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Strasznie się rozpada, bo nie dałam drugiej warsty mascarpone - stwierdziłam, że będzie za mdło.
składniki:
- ok 20 podłużnych biszkoptów
- kilka łyżek amaretto
- 500g sera mascarpone
- 30g cukru pudru
- 1 opakowanie posiekanych migdałów
- 300g truskawek
Prostokątną formę wyłożyć biszkoptami. Skropić amaretto. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, łyżką amaretto i migdałami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na ćwiartki i połową posypać biszkopty. Połowę masy serowej wyłożyć na truskawki. Przykryć drugą połową biszkoptów, skropić je amaretto. Na wierzchu umieścić resztę truskawek i posypać cukrem pudrem. Do chwili podania trzymać w lodówce.
Uwagi :
Jeżeli jeszcze kiedyś natknie mnie na taki deser, to mascarpone wymieszam z ubitą śmietaną, a całość z wierzchu zaleję truskawkową galaretką żeby się nie rozpadało :)
inspiracja: książka "Książka kucharska dla studentów" prof. dr Thomas Hoeren, Christiane Leesker
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/06/Tiramisu-truskawkowe.html