Wykonanie
Ten deser jest poprostu niesamowity
jadłam go już w wersji dietetycznej, robiłam z oreo, ale tradycyjny dla mnie bije wszystkie na głowę. Jest niesamowity kremowy, delikatnie
alkoholowy.Składniki:250 g
serka mascarpone3
żółtka60 g
cukru pudru + 1 łyżka200 ml
espresso50 ml
likieru amaretto (ja mieszam
likier kawowy z
aromatem migdałowym)80 g
biszkoptów języczków2 łyżki gorzkiego
kakaoPrzygotowanie:Zaparzamy
kawę, dodajemy do niej
likier amaretto (lub jak u mnie
likier kawowy i kilka kropelek
olejku migdałowego) słodzimy łyżką
cukru pudru zostawiamy do przestygnięcia, dno miseczek (3 sztuki, bo tyle będzie porcji deseru), wykładamy
biszkoptami i odstawiamy na bok. Przestudzoną
kawę wstawiamy do lodówki. Do miski miksera wbijamy
żółtka i ucieramy z resztą
cukru pudru aż powstanie biała puszysta masa, wtedy dodajemy po łyżce
serek mascarpone i ucieramy dalej ok 5-7 minut, po tym czasie mikser wyłączamy i masę z
mascarpone nakładamy na
ciastka na to znowu dajemy
biszkopty nasączamy
kawą, masa i tak dalej, na koniec sypiemy gorzkim
kakao przykrywamy miseczki folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Podajemy na następny dzień, deser nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania ze względu na
surowe żółtka. Dlatego zjadamy jak najszybciej :-)
Smacznego :-)