Wykonanie
Pyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach - tak w
skrócie można opisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej
kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele :)Inspiracja CN
Blacha 24 x 28Składniki:500 g
serka mascarpone1/2 szkl.
cukru pudru200 g
śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %)
kawa espresso ( użyłam 6 łyżek
kawy Jacobs rozposzczanej Kronung na 400 ml
wody gotowanej )100 g
likieru amarettopodłużne
biszkopty ( 1 op. 500 g )3-4 łyżeczki
kakaoZaczynamy od zaparzenia
kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy
śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy
serek mascarpone z
cukrem pudrem . Ubitą
śmietanę dodajemy do
serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej
kawy dodajemy
likier , w którym moczymy
biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na
biszkopty , wykładamy pół masy
serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych
biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą częśc masy i posypujemy przez sitko ,
kakao.Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :)
Smacznego