ßßß Cookit - przepis na Pstrąg grillowany w papilotach

Pstrąg grillowany w papilotach

nazwa

Wykonanie

Druga propozycja kucharzy Lidla – pstrąg grillowany w papilotach. W tym przepisie dokonałam modyfikacji i zamiast folii aluminiowej użyłam po prostu papieru do pieczenia. Ma on podobne właściwości i do tego bardzo ładnie wygląda jako propozycja podania.
Składniki:
4 pstrągi patroszone, wyfiletowane, pozbawione głów, ogonów oraz łusek, podzielone na mniejsze części – w sumie 16 kawałków pstrąga
3 pomarańcze, wyszorowane, używamy segmentów owocu i sok
1 pęczek świeżej kolendry
kawałek imbiru (ok. 5 cm), starty na tarce o drobnych oczkach
40 g cukru trzcinowego
miks sałat Mediterranean
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki octu winnego
9 łyżek oliwy z oliwek
1 cytryna, używamy skórki i soku
sól
mielony biały pieprz
MARYNATA:
40 g cukru trzcinowego wrzucamy do moździerza wraz ze startym imbirem i skórką z cytryny, ucieramy, dodajemy soli i mielonego białego pieprzu, trochę soku z cytryny, całość ucieramy. Przekładamy marynatę do salaterki. Do marynaty dodajemy segmenty pomarańczy. Pęczek posiekanej kolendry wrzucamy do miski z marynatą i pomarańczami, dodajemy ponownie soli i białego pieprzu, całość delikatnie mieszamy.
Z folii aluminiowej urywamy płaty, smarujemy oliwą z oliwek, na płat folii kładziemy po 4 kawałki pstrąga (skórą do folii), rybę doprawiamy białym pieprzem i solą. Segmenty pomarańczy wyjmujemy z marynaty i razem z niewielką ilością soku układamy na kawałkach ryby. Zamykamy papilotkę z folii aluminiowej (zawijamy boki i spód, tak by była szczelna). Do papilotki wlewamy sok z pomarańczy i cytryny. Bardzo delikatnie zwijajmy (sok w kieszonce musi zacząć się gotować). Tak przygotowane papilotki układamy na grillu.
WINEGRET:
Sól, pieprz, musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy. Tak przygotowanym winegretem polewamy miks sałat.
Papilotki ściągamy z grilla i układamy na talerzach.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pstrag-grillowany-w-papilotach