Wykonanie
Druga propozycja kucharzy Lidla –
pstrąg grillowany w papilotach. W tym przepisie dokonałam modyfikacji i zamiast folii aluminiowej użyłam po prostu papieru do pieczenia. Ma on podobne właściwości i do tego bardzo ładnie wygląda jako propozycja podania.
Składniki:4
pstrągi patroszone, wyfiletowane, pozbawione głów, ogonów oraz łusek, podzielone na mniejsze części – w
sumie 16 kawałków
pstrąga3
pomarańcze, wyszorowane, używamy segmentów
owocu i sok1 pęczek świeżej
kolendrykawałek
imbiru (ok. 5 cm), starty na tarce o drobnych oczkach40 g
cukru trzcinowegomiks sałat Mediterranean1 łyżka
musztardy dijon2 łyżki
octu winnego9 łyżek
oliwy z oliwek1
cytryna, używamy skórki i soku
sólmielony
biały pieprzMARYNATA:40 g
cukru trzcinowego wrzucamy do moździerza wraz ze startym
imbirem i
skórką z cytryny, ucieramy, dodajemy
soli i mielonego
białego pieprzu, trochę
soku z cytryny, całość ucieramy. Przekładamy marynatę do salaterki. Do marynaty dodajemy segmenty
pomarańczy. Pęczek posiekanej
kolendry wrzucamy do miski z marynatą i
pomarańczami, dodajemy ponownie
soli i
białego pieprzu, całość delikatnie mieszamy.Z folii aluminiowej urywamy płaty, smarujemy
oliwą z oliwek, na płat folii kładziemy po 4 kawałki
pstrąga (skórą do folii),
rybę doprawiamy
białym pieprzem i
solą. Segmenty
pomarańczy wyjmujemy z marynaty i razem z niewielką ilością soku układamy na kawałkach
ryby. Zamykamy papilotkę z folii aluminiowej (zawijamy boki i spód, tak by była szczelna). Do papilotki wlewamy sok z
pomarańczy i
cytryny. Bardzo delikatnie zwijajmy (sok w kieszonce musi zacząć się gotować). Tak przygotowane papilotki układamy na grillu.
WINEGRET:
Sól,
pieprz,
musztardę dijon, 2 łyżki
octu, 6 łyżek
oliwy z oliwek mieszamy. Tak przygotowanym
winegretem polewamy
miks sałat.Papilotki ściągamy z grilla i układamy na talerzach.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl