Wykonanie
Szukamy czasem „ inności ” w naszej kuchni. Zamieniamy smaki znane na smaki nowe. Dzięki temu nasz jadłospis jest zróżnicowany i po prostu niebanalny… Za sprawą Pascala w mojej kuchni pachnie dzisiaj świętami i nowymi
smakami.
Nie zdawałam sobie sprawy, że upiec
camemberta można również w panierce z
ciastek. Okazało się, że można. Ba! Nawet trzeba tego spróbować. Choć to danie wybitnie zapachem kojarzy mi się ze świętami (
ciastka floretki to kruche
cynamonowe i imbirowe? kwiatuszki) to warto zrobić je teraz. Tanio można kupić
camemberta w Lidlu bo mają tydzień francuski akurat.Do tego fajna i prosta
sałatka z klasycznym
vinegretem. Jeżeli spodziewacie się jakiś gości to fajnie można ich czymś takim zaskoczyć. No i przyznacie, że ładnie wygląda?
Wiele osób w mailach pyta mnie czy to, że gotuję z Lidlem co tydzień to jest sponsoring. Oświadczam, że nie. Gotuję z nimi a właściwie testuję ich przepisy z czystej ciekawości i chęci poznania czegoś nowego. Cotygodniowe przepisy traktuję również jak warsztaty i w domowym zaciszu uczę się przyrządzać te fantastyczne dania. Wiele już się nauczyłam oglądając filmiki na ich stronie internetowej i próbując zrobić to wszystko sama w domu. Polecam to każdemu bo to kolejna okazja do nauki. A tej jak wiadomo nigdy za wiele!
Składniki:
ser Camembert w temperaturze pokojowej: 2 szt.miąższ
chleba zwykłego: 160 g
ciastka „Floretki”: 100 g
pistacje bez łupinek: 20 gmielone
migdały: 1 łyżka
jajka „M”: 2 szt.
mąka pszenna typu 450: 20 g
sól: szczypta
pieprz: szczypta
olej roślinny: 1 lmix
sałat: 1 opakowanie
szparagi ze słoika, każdy pokrojony na 8 części: 2 szt.
szynka Szwarcwaldzka: 4 plastry
miód: 1 łyżeczka
musztarda Dijon: 1 łyżeczka
ocet biały: 2 łyżeczki
oliwa z oliwek: 4 łyżeczkiPanierowany
camembert: Do malaksera wrzucamy 20 g
pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych
migdałów. Miąższ
białego chleba łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g
ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2
jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy
żółtko i
białko na jednolitą masę, dodajemy
sól i
pieprz.20 g
mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba
sery kroimy na 8 części (każdy na 8, w
sumie 16 kawałków).Każdy kawałek
sera obtaczamy najpierw dokładnie w
mące. Po usunięciu nadmiaru
mąki z kawałków
camemberta obtaczamy je w roztrzepanym
jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki
sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki
sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr
oleju roślinnego, podgrzewamy.
Olej powinien
mieć 180 stopni C, wrzucamy
ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż
ser nabierze rumianego koloru).Jeśli smażymy partiami i
serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury
sera) na kilka minut.
Sałatka: 6
pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2
szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. Odstawiamy.
Vinegret: Mieszamy razem 1 łyżeczkę
miodu, 1 łyżeczkę
musztardy, 4 łyżeczki
oliwy i 2 łyżeczki
octu białego. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość mieszamy.
Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy
vinegret, mieszamy. Dodajemy 6 kawałeczków
pomidorków na porcję, 4 kawałeczki
szparagów,
szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).Na koniec na
sałatę wykładamy 4 porcje
sera.Przepis pochodzi z serwisu kuchnialidla.pl