ßßß
Szukamy czasem „ inności ” w naszej kuchni. Zamieniamy smaki znane na smaki nowe. Dzięki temu nasz jadłospis jest zróżnicowany i po prostu niebanalny… Za sprawą Pascala w mojej kuchni pachnie dzisiaj świętami i nowymi smakami.
Nie zdawałam sobie sprawy, że upiec camemberta można również w panierce z ciastek. Okazało się, że można. Ba! Nawet trzeba tego spróbować. Choć to danie wybitnie zapachem kojarzy mi się ze świętami (ciastka floretki to kruche cynamonowe i imbirowe? kwiatuszki) to warto zrobić je teraz. Tanio można kupić camemberta w Lidlu bo mają tydzień francuski akurat.Do tego fajna i prosta sałatka z klasycznym vinegretem. Jeżeli spodziewacie się jakiś gości to fajnie można ich czymś takim zaskoczyć. No i przyznacie, że ładnie wygląda?
Wiele osób w mailach pyta mnie czy to, że gotuję z Lidlem co tydzień to jest sponsoring. Oświadczam, że nie. Gotuję z nimi a właściwie testuję ich przepisy z czystej ciekawości i chęci poznania czegoś nowego. Cotygodniowe przepisy traktuję również jak warsztaty i w domowym zaciszu uczę się przyrządzać te fantastyczne dania. Wiele już się nauczyłam oglądając filmiki na ich stronie internetowej i próbując zrobić to wszystko sama w domu. Polecam to każdemu bo to kolejna okazja do nauki. A tej jak wiadomo nigdy za wiele!
Składniki:ser Camembert w temperaturze pokojowej: 2 szt.miąższ chleba zwykłego: 160 gciastka „Floretki”: 100 gpistacje bez łupinek: 20 gmielone migdały: 1 łyżkajajka „M”: 2 szt.mąka pszenna typu 450: 20 gsól: szczyptapieprz: szczyptaolej roślinny: 1 lmix sałat: 1 opakowanieszparagi ze słoika, każdy pokrojony na 8 części: 2 szt.szynka Szwarcwaldzka: 4 plastrymiód: 1 łyżeczkamusztarda Dijon: 1 łyżeczkaocet biały: 2 łyżeczkioliwa z oliwek: 4 łyżeczkiPanierowany camembert: Do malaksera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Miąższ białego chleba łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.Sałatka: 6 pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2 szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. Odstawiamy. Vinegret: Mieszamy razem 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy. Dodajemy 6 kawałeczków pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).Na koniec na sałatę wykładamy 4 porcje sera.Przepis pochodzi z serwisu kuchnialidla.pl