Wykonanie
Jak jest jesień to nie może zabraknąć szarlotki. Osobiście
mogę ją piec i jeść na okrągło przez cały rok. Bezapelacyjnie jest to najlepsze ciasto ever! Tak się jednak utarło, że jest to typowe ciasto jesienne. Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na szarlotkę. Również tą na kruchym cieście. Ten jest jednak dopracowany do perfekcji. Dość szybki i gwarantuję – poradzi sobie z nim nawet największy kulinarny laik.
Przygotowanie:500g
mąki pszennej (najlepiej krupczatki)200g
masła100g
cukruszczypta
soli2
żółtkaZ podanych składników zagniatamy szybko ciasto*. Dzielimy na dwie równe części i każdą zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.Jedną porcję ciasta wyjmujemy na stolnicę i wałkujemy na grubość 0 , 5 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowany placek i dokładnie wylepiamy jej dno. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.*Ciasto można zagniatać ręcznie. Najpierw należy składniki dokładnie razem przesiekać nożem, następnie szybko zagnieść. Można również użyć malaksera lub miksera z końcówkami do
ciasta drożdżowego.4-5 dużych
jabłek2-3 łyżki
cukrułyżka
cynamonu (ja użyłam świeżo mielonego)łyżka
mąki lub
bułki tartejUmyte i obrane
jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. Odlewamy nadmiar soku. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Jabłka wykładamy na podpieczony wcześniej spód. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej drugą część ciasta z lodówki. Rozkładamy je równomiernie po powierzchni. Pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 160 stopni.