Wykonanie
Zrobiłam je na urodziny córeczki zamiast ciasta. Były baaaardzo pyszne - kruchutkie i jabłuszkowe :) Polecam gorąco!!! Przepis na kruche ciasto na babeczki pochodzi stąd . A reszta to inwencja twórcza :)
Składniki:Kruche ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1
jajko (lub 2
żółtka)200 g zimnego
masła lub
margarynyszczypta
solipół szklanki
cukru1
cukier waniliowyNadzienie
jabłkowe:6-7
jabłekcynamon2 łyżki
cukrubułka tartaKruszonka:1 łyżka
masła1 łyżka
cukru2 łyżki
mąkiSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche,
margarynę siekamy z
cukrami,
mąką i
solą, dodajemy
jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.2. W międzyczasie obieramy
jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy
cynamon i
cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki.3. Foremki na babeczki smarujemy
olejem lub
masłem, wylepiamy
ciastem. Nakładamy
jabłka i posypujemy kruszonką.4. Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok 15-20 minut (w zależności od piekarnika).5. Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy z foremek.Smacznego!!!