Wykonanie
Szarlotka to moje ciasto popisowe, robione najczęściej i zjadane najszybciej. Nie mam pojęcia jak to się stało, że do tej
pory nie ma jej na blogu... zatem szybko nadrabiam to zaniedbanie :)Proporcje na tortownicę 26 cm:2 szklanki
mąki (najlepsza krupczatka)20 dag
masła1/2 szklanki drobnego
cukru3
żółtkaok. 1 kg kwaśnych
jabłek2 łyżki
cukru do
jabłekłyżka
cynamonu2 łyżki
bułki tartejMąkę siekamy z niezbyt twardym
masłem, dodajemy
żółtka i
cukier i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i pakujemy ją w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z
cukrem i
cynamonem. W wersji na zdjęciach do
jabłek dodałam jeszcze pół szklanki
rodzynek i drobno pokrojoną
brzoskwinię.Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkrawamy 2/3, resztę chowamy do zamrażalnika. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wylepiamy
ciastem, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut (ciasto powinno być jasnozłote). Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypujem
bułką tartą, wykładamy masę
jabłkową, a na wierzch tarkujemy lub rozdrabniamy rękoma pozostałe ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 40 minut.Smacznego!