ßßß Cookit - przepis na Galette z kandyzowanymi śliwkami, amaretto i migdałami

Galette z kandyzowanymi śliwkami, amaretto i migdałami

nazwa

Wykonanie

Galette to specyficzny rodzaj ciasta. Jest to rodzaj tarty jednak do jego przygotowania nie potrzeba używać żadnej formy. Wydawać by się mogło, że jest ono proste a jego wygląd nawet niedbały będzie swego rodzaju etykietką home made.
Składniki na spód:
225g mąki pszennej krupczatki
30g cukru pudru
szczypta soli
125g masła 82% tłuszczu mlecznego
1 jajko
Wszystkie składniki włożyłam do misy i wyrobiłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie na papierze do pieczenia wałkuję ciasto. Staram się aby rozwałkować okrągły placek o grubości około 0 , 5 cm.
Owoce:
4 łyżki brązowego cukru
500g śliwek pokrojonych na połówki i pozbawionych pestki
2 łyżki amaretto
2 łyżki migdałów
Na patelni rozpuszczam cukier (uwaga, żeby nie przypalić). Od momentu gdy zacznie się kandyzować nie mieszamy go żadnym sztućcem ani łopatką. Wrzucam na patelnię śliwki (środkiem do dołu) i chwilę smażę.
Dodaję likier i odparowuję płyn. Gdy śliwki puszczą sok trzeba go odlać. Posypuję migdałami. Wykładam na rozwałkowane wcześniej ciasto zostawiając po 2 cm od brzegu. Zawijam brzegi do środka robiąc lekkie falbanki.
Piekę na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/galette-z-kandyzowanymi-sliwkami-amaretto-migdalami