ßßß Cookit - przepis na Kruche ze śliwkami

Kruche ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe kruche ze śliwkami, po prostu. Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami w tym sezonie, możecie zacząć od tego przepisu, nie zawiedziecie się. Idealne migdałowe ciasto kruche, delikatne, lekko sypkie, rozpływające się w ustach. Wcześniej piekliśmy z podobnego przepisu placek z budyniem i rabarbarem i zebrał dużo pozytywnych opinii ;-). Wypróbowany klasyk, tym razem bez wcześniejszego podpiekania spodu, co znacznie skraca czas przygotowania.
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
pół łyżeczki proszku do pieczenia
240 g masła, zimnego
1 szklanka jasnego brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
Ponadto:
1 - 1,2 kg śliwek, odpestkowanych i przekrojonych - mniejsze na pół a większe na ćwiartki
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Uwaga: 1 szklanka tradycyjnie na MW o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje zgrabną kulę (jeśli będzie zbyt sypkie dolać 2 łyżki zimnej wody). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części, jedna trochę większa od drugiej (60:40). Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi migdałami (3 łyżki). Wyłożyć śliwki układając je rozcięciami ku górze. Posypać brązowym cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć mniejszą, pozostałą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ze-sliwkami