ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup

Domowy ketchup

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 kg pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
4 łyżeczki musztardy*
6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki oliwy
sól i pieprz
Opcjonalnie: 1/2 szklanki malin oraz 1/3 łyżeczki cynamonu
* lub 2 łyżeczki nasion gorczycy, roztartych w moździerzu
Przygotowanie
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry. Pokroić na ćwiartki, najlepiej robić to od razu w dużym garnku. Usunąć twarde szypułki z pomidorów oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ rozdrobnić nożem na mniejsze kawałki.
Garnek ustawić na gazie, zagotować. W międzyczasie dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, obrany czosnek, przepołowioną papryczkę chili (bez pestek).
Dodać musztardę, ocet winny, cukier i oliwę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem gotować przez 10 minut bez przykrycia, następnie zmiksować na puree.
Gotować dalej przez około 40 minut dodając w międzyczasie przetarte przez sito maliny i cynamon jeśli używamy. Ketchup będzie gotowy gdy będzie odpowiednio gęsty. Można go od razu spożywać lub po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni.
Wskazówki
Ketchup na zapas:
Aby przechować go dłużej, należy gorący ketchup nalewać do suchych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać suchą pokrywką. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i wykorzystać w przeciągu miesiąca.
Jeśli chcemy zrobić przetwory na zimę (do przechowywania w spiżarce lub piwnicy - poza lodówką) wówczas należy oprócz wyparzenia słoików również zapasteryzować gotowy ketchup.
Wyparzenie słoików: słoiki wraz z zakrętkami umyć w gorącej wodzie z płynem, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na 10 minut lub do czasu aż będą całkowicie suche. Możemy też włożyć je do zmywarki i włączyć standardowy program mycie i suszenie. Dżem nakładać do jeszcze gorących i suchych słoików.
Pasteryzowanie ketchupu: słoiki wypełnione ketchupem wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika i podgrzewamy przez około 20 minut. Można też gotować słoiki w wodzie, w dużym garnku. Woda nie może dosięgać wieczka.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/ketchup/przepis.html