Wykonanie
Składniki2 kg
pomidorów1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
papryczka chili4 łyżeczki
musztardy*6 łyżeczek
octu jabłkowego, ewentualnie
winnego4 łyżeczki
cukru4 łyżeczki
oliwysól i
pieprzOpcjonalnie: 1/2 szklanki
malin oraz 1/3 łyżeczki
cynamonu* lub 2 łyżeczki nasion
gorczycy, roztartych w moździerzuPrzygotowanie
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry. Pokroić na ćwiartki, najlepiej robić to od razu w dużym garnku. Usunąć twarde szypułki z
pomidorów oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ rozdrobnić nożem na mniejsze kawałki.Garnek ustawić na gazie, zagotować. W międzyczasie dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę
cebulę, obrany
czosnek, przepołowioną
papryczkę chili (bez pestek).Dodać
musztardę,
ocet winny,
cukier i
oliwę. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Wszystko razem gotować przez 10 minut bez przykrycia, następnie zmiksować na puree.Gotować dalej przez około 40 minut dodając w międzyczasie przetarte przez sito
maliny i
cynamon jeśli używamy.
Ketchup będzie gotowy gdy będzie odpowiednio gęsty. Można go od razu spożywać lub po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni.Wskazówki
Ketchup na zapas:Aby przechować go dłużej, należy gorący
ketchup nalewać do suchych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać suchą pokrywką. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i wykorzystać w przeciągu miesiąca.Jeśli chcemy zrobić
przetwory na zimę (do przechowywania w spiżarce lub piwnicy - poza lodówką) wówczas należy oprócz wyparzenia słoików również zapasteryzować gotowy
ketchup.Wyparzenie słoików: słoiki wraz z zakrętkami umyć w gorącej wodzie z płynem, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na 10 minut lub do czasu aż będą całkowicie suche. Możemy też włożyć je do zmywarki i włączyć standardowy program mycie i suszenie.
Dżem nakładać do jeszcze gorących i suchych słoików.Pasteryzowanie
ketchupu: słoiki wypełnione
ketchupem wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika i podgrzewamy przez około 20 minut. Można też gotować słoiki w wodzie, w dużym garnku.
Woda nie może dosięgać wieczka.