Wykonanie
Sezon na
dynię i
pomidory wykorzystuję jak
mogę; dziś więc niesamowity sos korzenny, który przyda się jak znalazł na szybki posiłek - wystarczy ugotować
makaron czy
ryż.
Sos jest gęsty i bardzo aromatyczny, z dodatkiem
cynamonu i
anyżu, który (podobnie zresztą jak wiele innych, bardzo dobrej jakości produktów) kupicie w świetnym sklepie Ekojawo.pl .Gdy znajdzie się zimą taki słoiczek z sosem na półce spiżarki, od razu przypomni nam się lato i słońce :)
Składniki:2 szklanki
pomidorów obranych ze skórki i posiekanych w drobną kostkę2 szklanki drobno posiekanej dyni1
cebula-bardzo drobno posiekana2 ząbki
czosnku1 łyżeczka ciemnego
cukru ( u mnie dark muscovado)1 laska
cynamonu, polecam sklep Ekojawo.pl1 duża gwiazdka
anyżu, także znajdziecie go w sklepie Ekojawo.pl1 łyżeczka ciemnego
kakao1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
chili w płatkach
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Posiekane w kostkę
pomidory i
dynię (bez skórki) wrzucam do rondla, dodaję
sól i zagotowuję, po czym zmniejszam ogień, dorzucam
cynamon i
anyż, i bez przykrycia duszę ok. pół godziny. Dodaję
cukier, drobniutko posiekane
cebulę i
czosnek, wsypuję
kakao, doprawiam
solą i
pieprzem, duszę razem jeszcze 10 minut. Dolewam
oliwę, odstawiam, miksuję. Dodaję
chili w płatkach, wyjmuję
cynamon i
anyż. Gorący sos przekładam do wyparzonych słoiczków, pasteryzuję kilka minut. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.Przepis autorski.
bardzo aromatyczny i esencjonalny
cynamon ze sklepu Ekojawo.pl