ßßß
Cookit - przepis na Carpaccio z awokado z szynką parmeńską, rukolą i winogronami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Carpaccio z awokado z szynką parmeńską, rukolą i winogronami
Składniki
Szynka parmeńska
Oliwa z oliwek
Parmezan
Winogrona
Awokado
Sok z limonki
Cytryna
Rukola
Sól morska
Pieprz czarny
Wykonanie
Składniki2 porcje1 dojrzałe
awokado
2 łyżki
soku z limonki
lub
cytryny
garść świeżej
rukoli
sól morska
, świeżo zmielony
czarny pieprz
4 plasterki
szynki parmeńskiej
(najlepiej zrumienionej na patelni)5 łyżek
oliwy
extra virgine2 - 3 łyżki tartego
Parmezanu
garść słodkich
winogron
bezpestkowychPrzygotowanie
Awokado
obrać, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzach, skropić
sokiem z limonki
lub
cytryny
. Przykryć
rukolą
, wszystko oprószyć
solą
i
pieprzem
.
Szynkę parmeńską
ułożyć na suchej patelni i smażyć na małym ogniu przez 2 - 3 minuty, aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. W połowie smażenia polać
oliwą
extra virgine. Chrupiącą
szynkę
rozłożyć na talerzach.Carpaccio polać pozostałą na patelni
oliwą z oliwek
. Posypać
Parmezanem
i udekorować
winogronami
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/carpaccio_z_awokado/przepis.html
Przepisy powiązane
szybka sałatka według Jamiego
Grzanki z gruszką i pastą z awokado
Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem
SALATKA NA CIEPLO Z PIECZARKAMI
Grillowana ośmiornica
Składniki powiązane (0)