ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z awokado z szynką parmeńską, rukolą i winogronami

Carpaccio z awokado z szynką parmeńską, rukolą i winogronami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
garść świeżej rukoli
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
4 plasterki szynki parmeńskiej (najlepiej zrumienionej na patelni)
5 łyżek oliwy extra virgine
2 - 3 łyżki tartego Parmezanu
garść słodkich winogron bezpestkowych
Przygotowanie
Awokado obrać, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzach, skropić sokiem z limonki lub cytryny. Przykryć rukolą, wszystko oprószyć solą i pieprzem.
Szynkę parmeńską ułożyć na suchej patelni i smażyć na małym ogniu przez 2 - 3 minuty, aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. W połowie smażenia polać oliwą extra virgine. Chrupiącą szynkę rozłożyć na talerzach.
Carpaccio polać pozostałą na patelni oliwą z oliwek. Posypać Parmezanem i udekorować winogronami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/carpaccio_z_awokado/przepis.html