Wykonanie
Wracając dziś do domu z trzytygodniowej kuracji, zahaczyłam o targ, pełen jeszcze
owoców i warzyw. Kupiłam
między innymi piękne
pieczarki oraz pęczek
koperku i postanowiłam zrobić na pierwsze danie zupkę pieczarkowa taką, jak lubimy najbardziej – zasypaną
kaszką manną. Aż sie zdziwiłam, że nie mam jej jeszcze na blogu… Nadrabiam więc szybko to niedopatrzenie:30 dkg
pieczarekolejkostki warzywnezielony
koperek½ szklanki
kaszki manny błyskawicznej
śmietanasól,
pieprz w ziarnachOczyszczone
pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na
oleju do miękkosci ( ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej, 20 minut na 700 W). W międzyczasie zagotowujemy potrzebną ilość
wody z kostkami warzywnymi i
pieprzem w ziarnach. Gdy
woda się zagotuje, dodajemy duszone
pieczarki wraz z płynem, który sie wytworzył, solimy do smaku i gotujemy razem kilka minut. Na wrzącą zupę sypiemy powoli, mieszając ,
kaszkę i gotujemy do czasu aż będzie miękka ( wystarczy 3-5 min ). Gotową zupę zabielamy
śmietaną, jaką i ile lubimy. Posypujemy na talerzu posiekanym
koperkiem. Smacznego!
Dołaczączam moją zupę do jesiennej akcji zupowej: