ßßß Cookit - przepis na ŻEBERKA W CHIŃSKICH SMAKACH

ŻEBERKA W CHIŃSKICH SMAKACH

nazwa

Wykonanie

Wykorzystuję stopniowo produkty otrzymane na warsztatach Blue Dragona, delektując się kuchnia azjatycką. Ostatnio na warsztat poszły żeberka, które zrobiłam z dodatkiem różnych przypraw i doprawiłam na końcu sosem pomidorowym ze słodkim chili. Bardzo lubię takie smaki a i domownikom podeszło tak przyprawione mięso.
ok. kilograma żeberek
duża cebula
sos ostrygowy
jasny sos sojowy
imbir mielony, pieprz czarny i ziołowy
szklanka sosu pomidorowego ze słodkim chili
olej do smażenia
Żeberka podzieliłam na nieduże kawałki i zamarynowałam w sosie ostrygowym z dodatkiem imbiru i pieprzu. Wstawiłam do lodówki na pół godziny.
Podsmażyłam je na rumiano wraz z pokrojoną cebulą, skropiłam sosem sojowym i dusiłam podlewając stopniowo wodą , do miękkości. Na końcu dolałam sos pomidorowy ze słodkim chili i gotowałam jeszcze przez chwilę.
Zrobiłam do tego pyzy drożdżowe na bazie ciasta na chińskie bułeczki na parze i surówkę z kapusty pekińskiej. Pyszny obiad wyszedł i wszyscy wcinali, aż się uszy trzęsły ! Ledwo zdążyłam zrobić kilka zdjęć i tylko jedno się udało…
Smacznego !
Kilka dni temu ukazał się zimowy numer gazety internetowej Green Canoe Style. Jego autorkę Asię poznałam na imprezie integracyjnej na Blog Forum w Gdańsku, zaczęłam zaglądać na jej bloga Green Canoe ( jest u mnie z boku w ulubionych), przeczytałam też gazety i tak zrodziła się pomysł świątecznego artykułu pt. Magia Świąt. Jest on poświęcony zwyczajom wigilijnym w Polsce a także bożonarodzeniowym kulinariom – opowiada o różnorodności świątecznych potraw w różnych regionach naszego kraju. Jest na początku gazety, którą całą warto przeczytać , żeby poczuć nastrój zbliżającej się Gwiazdki.
Link do gazety jest tutaj – klik, klik
Miłej lektury , a na koniec zdjęcie mojej ulubionej wigilijnej potrawy, która przyszła do naszej rodziny od Teściowej mojej siostry, z Warmii – barszczyku z uszkami z fasolowo-grzybowym farszem.
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zeberka-w-chinskich-smakach-i-moj-swiateczny-artykul-w-internetowej-gazecie