Wykonanie
Wykorzystuję stopniowo produkty otrzymane na warsztatach Blue Dragona, delektując się kuchnia azjatycką. Ostatnio na warsztat poszły
żeberka, które zrobiłam z dodatkiem różnych przypraw i doprawiłam na końcu
sosem pomidorowym ze słodkim
chili. Bardzo lubię takie smaki a i domownikom podeszło tak przyprawione
mięso.ok. kilograma
żeberekduża
cebulasos ostrygowyjasny
sos sojowyimbir mielony,
pieprz czarny i
ziołowyszklanka
sosu pomidorowego ze słodkim
chiliolej do smażenia
Żeberka podzieliłam na nieduże kawałki i zamarynowałam w
sosie ostrygowym z dodatkiem
imbiru i
pieprzu. Wstawiłam do lodówki na pół godziny.Podsmażyłam je na rumiano wraz z pokrojoną
cebulą,
skropiłam sosem sojowym i dusiłam podlewając stopniowo
wodą , do miękkości. Na końcu dolałam
sos pomidorowy ze słodkim
chili i gotowałam jeszcze przez chwilę.Zrobiłam do tego pyzy
drożdżowe na bazie ciasta na chińskie bułeczki na parze i surówkę z
kapusty pekińskiej. Pyszny obiad wyszedł i wszyscy wcinali, aż się uszy trzęsły ! Ledwo zdążyłam zrobić kilka zdjęć i tylko jedno się udało…Smacznego !Kilka dni temu ukazał się zimowy numer gazety internetowej Green Canoe Style. Jego autorkę
Asię poznałam na imprezie integracyjnej na Blog Forum w Gdańsku, zaczęłam zaglądać na jej bloga Green Canoe ( jest u mnie z
boku w ulubionych), przeczytałam też gazety i tak zrodziła się pomysł świątecznego artykułu pt.
Magia Świąt. Jest on poświęcony zwyczajom wigilijnym w Polsce a także bożonarodzeniowym kulinariom – opowiada o różnorodności świątecznych potraw w różnych regionach naszego
kraju. Jest na początku gazety, którą całą warto przeczytać , żeby poczuć nastrój zbliżającej się Gwiazdki.Link do gazety jest tutaj – klik, klikMiłej lektury , a na koniec zdjęcie mojej ulubionej wigilijnej potrawy, która przyszła do naszej rodziny od Teściowej mojej siostry, z Warmii – barszczyku z uszkami z
fasolowo-
grzybowym farszem.