ßßß Cookit - przepis na Żeberka

Żeberka

nazwa

Wykonanie

Duszone żeberka po azjatycku
Lipiec 15, 2015 Lipiec 15, 2015 Lipiec 15, 2015 10:14 napisane przez Miss Berry
Nieprzyzwoicie pyszne żeberka. Tak najpierw nazwałam te pyszności. Później jednak stwierdziłam, że będzie trzeba je nazwać bardziej po ludzku, wiecie SEO i te sprawy. Ale serio, są po prostu przepyszne! Tłuściutkie żeberka wieprzowe podsmażone na chrupiąco na patelni, a następnie uduszone z dodatkiem sosu sojowego, ostrygowego, świeżego imbiru, trawy cytrynowej, z dodatkiem papryczki chili. Rozpadające się w ustach aromatyczne mięsko. Koniecznie musicie spróbować!
Duszone żeberka po azjatycku
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina 45 minut
W sumie: 2 godziny 15 minut
Porcje: 6
Składniki
Sos do żeberek
2 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2,5 szklanki wody
Żeberka
1 łyżka oleju ryżowego
1,5 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
2 papryczki chili
2 łodygi trawy cytrynowej
4 plasterki imbiru
½ laski cynamonu
sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotować sos do żeberek: w misce bardzo dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.
Żeberka posypać solą i pieprzem i podsmażyć w żaroodpornym garnku na oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Smażyć tylko jedną warstwę żeberek na raz - możliwe, że będziemy musieli podzielić smażenie na dwie tury.
Usmażone żeberka przełożyć do osobnej miski.
Cebulę pokroić w kosteczkę, papryczkę chili i imbir pokroić na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną cebulę wraz z papryczką chili, trawą cytrynową, imbirem i cynamonem.
Dodać przygotowany wcześniej sos do żeberek, całość zagotować.
Dodać usmażone wcześniej żeberka i całosć w żaroodpornym garnku przełożyć do piekarnika. Jeśli nie mamy żaroodpornego garnka - przekładamy zawartość do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
Piec przez 1 godzinę 15 minut w 170 stopniach pod przykryciem mieszając co pół godziny. Następnie zdjąć przykrywkę z garnka i piec kolejne 30 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 300 g Kalorie: 830 kcal Tłuszcze: 73,4 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,7 g Białko: 39,4 g
3 . 3.3077
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/duszone-zeberka-po-azjatycku