Wykonanie
Gospodyni aktualnej Weekendowej Piekarni, Olcik przedstawiła nam propozycję, która dla mnie okazała się nie do odrzucenia. Rolada z
drożdżowego ciasta z nadzieniem z
wędlin,
sera i
pomidorów – to coś, co wiedziałam, że zasmakuje mnie i mojej Rodzince. I nie rozczarowałam się. Weekend miałam wyjazdowy, ale zrobiłam tę kanapkę dziś na obiad.– 20 g świeżych
drożdży (+ łyżeczka
cukru)– 300 g ciepłej
wody– 500 g
mąki pszennej– 1/2 łyżki + 1 szczypta
soli– 1 łyżka
oliwy z
bazylią– ok. 200g
salami i
kiełbasy suchej krakowskiej bądź tatrzańskiej ( dałam
szynkę i
boczek wędzony)– ok 200 g
mozarelli i
sera żółtego w plasterkach– świeże
oregano– 2 pokrojone średnie
pomidory– 1
żółtko + 1 łyżeczka
wodyNajpierw zrobiłam zaczyn-
drożdże rozpuściłam z łyżeczką
cukru, dodalam trochę letniej
wody, posypałam łyżką
maki i odstawiłam do wyrośnięcia. Do tego dodałam 2/3
mąki,
wodę,
oliwę z
bazylią i wyrobiłam gładkie ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Odstawiłam je do wyrośnięcia na pól godziny,
potem nakłułam i dodałam resztę
mąki, wyrobiłam od nowa. Wyrzuciłam na omączony blat i rozwałkowałam na prostokąt o długości mojej blachy do pieczenia ( 40 cm). Ułożyłam na cieście
wędliny ( dałam
boczek wędzony i
szynkę, bo my za
salami i
suchą kiełbasą nie przepadamy),
sery,
pomidory i dodatkowo paski kolorowej
papryki, lekko podduszonej. Zrolowałam kanapkę i zsunęłam na blachę, po czym posmarowałam
żółtkiem i posypałam
suszonym oregano. Odstawiłam w cieple miejsce na 20 min, po czym upiekłam w 190 C przez nieco ponad pół godziny.Po wyjęciu z piekarnika pokroiłam ją na plastry i podałam z
sałatą w
winegrecie. Olciku, dziękujemy Ci za ten przepis ! Rodzinka stwierdziła, że to jest lepsze, niż pizza i mam taką kanapkę często robić. Obiecałam, że
będę i to z przyjemnością. Smacznego !