Wykonanie
Dziś jedna akcja kulinarna się zaczyna, druga kończy i udało mi sie przygotować jedno danie, ciemnoróżowe, pasujące do obydwu. Zaczyna sie akcja różowa, prowadzona przez Szarlotka juz po raz trzeci i mająca na celu przypomnieć nam profilaktykę
raka piersi. I ja biorę w tej akcji udział już po raz trzeci, a szczegóły można znależć klikając w baner z
boku bloga .
Druga akcja związana jest z festiwalem filmowym o tematyce kulinarnej pod hasłem Tost,
Burak,
Kawior. Bardzo lubię takie filmy a inspiracji do dania dostarczyła mi filmy o tym, jak gotując dla ukochanej osoby , wyrażamy przez to miłość. Jest to temat bardzo bliski mojemu
sercu…
Pomysł na
sałatkę znalazłam w zbiorze przepisów „Zioła w kuchni” – szukałam dania z
buraków, które bardzo lubię z ciekawymi dodatkami. Znalazłam, ale troche zmieniłam- skład
ziół i sosu –
ocet winny zastapiłam balsamicznym, bo bardziej mi do pieczonych
buraków pasował. Zamiast je zetrzeć na tarce- pokroiłam w plastry, bo ładniej tak wyglądają i łatwiej taką
sałatkę jeść.3-4 nieduże
buraczkikilka
orzechów włoskichłyżka
octu balsamicznego2-3 łyżki
oliwysól ziołowa,
pieprz ziołowy i kolorowy świeżo zmielony
tymianek,
lubczyk- suszone i zmielona
kolendraszczypta
cukruBuraczki upiekłam, ciepłe obrałam a po wystudzeniu pokroiłam w poprzek na cienkie plastry o grubości 3-4 mm. Posypałam je
solą ziołową, suszonym
tymiankiem,
lubczykiem i
pieprzem ziołowym. Z
octu balsamicznego i
oliwy ze szczyptą
cukru ( podkreśla naturalną
słodycz pieczonych
buraków) zrobiłam sos i wymieszałam z nim
buraki.
Potem ułożyłam je koncentrycznie na talerzu, posypałam
pieprzem kolorowym i
kolendrą z młynka. Na koniec ozdobiłam grubo posiekanymi
orzechami włoskim. Trzymałam je pół godziny w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, bo bardzo zimne chyba by gorzej smakowały.Zjedliśmy tę
sałatkę jako dodatek do
pieczonego mięsa na obiad i bardzo nam smakowała. Lekko pikantna dzięki pieprzowi i
kolendrze, z dominującym naturalnym smakiem
buraków podkreślonym
octem balsamicznym, chrupiąca dzięki
orzechom – pycha !Smacznego !P.S.
Sałatka zdobyła wyróżnienie w konkursie i nagrodę książkową