Wykonanie
Fasolkę szparagową z
boczkiem widziałam w jakimś programie kulinarnym. Przyszło mi do głowy, żeby dodać do niej
jajka na twardo i wtedy powstanie fajna letnia
sałatka, niezbyt ciężka a jednocześnie sycąca.OK. 30O g
zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonejkilka
jajek na twardokawałek
wędzonego boczkumała
cebulaszczypioreksól,
pieprz,
majeranekFasolkę ugotować prawie na miękko, soląc pod koniec gotowania.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną
cebulą. Odcedzić i rozłożyć na półmisku. Położyć na nią połówki
jajek na twardo. Polać stopionym
boczkiem z
cebulą, posolić, dodać
pieprzu i
majeranku. Na koniec posypać
szczypiorkiem . Na ciepło można podać jako letnie drugie danie, na zimno- jako
sałatkę, np. na kolację. Smacznego !