Wykonanie
Jesienią ma się ochotę na bardziej konkretne i treściwe sałatki. Śledziowa należy do jednej z moich ulubionych. Tym razem dodałam do niej
buraczki, bo mi zostały z barszczyku – ukiszone wcześniej w
kwasie burakowym i ugotowane. Wykorzystałam
śledzie w zalewie ogórkowejA poza tym – same konkrety, pyszne i sycące. Tylko, żeby nie przesadzić z kaloriami, zamiast
majonezu dałam
jogurt z
musztardą:3
filety z matjasów ( mogą być w zalewie)3
ziemniaki ugotowane w mundurkach2
jajka na twardo2
buraczki ugotowane ( mogą być z barszczu)1 duży lub 2 małe
kiszone ogórkicebula lub
dymkasól,
pieprz,
estragonmały
jogurt naturalny , łyżeczka
musztardy i łyżka
oliwyŚledzie , po odpowiednim przygotowaniu, kroimy w grubą kostkę. W nieco drobniejszą – warzywa i
jajka. Solimy ( ostrożnie, bo
śledzie słone), posypujemy
pieprzem i
estragonem albo innym ulubionym
ziołem.Posypujemy posiekaną
cebulą lub
dymką. Mieszamy
jogurt,
musztardę i
oliwę i dodajemy do sałatki. Możemy udekorować
zieleniną. Smacznego!