Wykonanie
Dorobiłam się w tym roku niewielkiej ilości własnych
pomidorów i
ogórków. Są przepyszne, dojrzałe w słońcu, o zupełnie innym smaku, niż te kupowane na targu. Wykorzystuję je tylko na surowo, do kanapek i sałatek. Jedną z ostatnich chciałabym pokazać. Jest z
serkiem podobnym do
mozzarelli, w malutkich kuleczkach, wypatrzonym gdzieś przez
męża podczas zakupów.Wyczytałam już dawno, że świeże
ogórki łączone z
pomidorami zabijają w nich witaminę C. Aby temu zapobiec, można je posypać
koperkiem albo polać czymś kwaśnym. Ja zrobiłam jedno i drugie.kilka
pomidorówkilka zielonych
ogórkówcebula2 łyżki posiekanego
koperkuopakowanie
serka Zotarella w małych kulkach
sok z cytryny,
oliwasól,
pieprz kolorowyNajpierw
ogórki „podrapałam” widelcem w paski i pokroiłam na plasterki – takie są bardziej dekoracyjne. Posoliłam na 10 minut,
potem posypałam
koperkiem i
skropiłam sokiem z cytryny.Rozłożyłam je na talerzu, poprzekładałam posolonymi plastrami
pomidorów, posypałam
cebulką pokrojoną w piórka. Na wierzchu poukładałam połówki kulek
serka, polałam
oliwą i posypałam
pieprzem kolorowym z młynka.
Sałatka była na letnią kolację i zniknęła błyskawicznie. Domowe pyszne
pomidory i
ogórki doskonale komponowały się smakiem z
serkiem i
przyprawami.Smacznego !