Wykonanie
Bardzo lubię
śledzie w
śmietanie w towarzystwie
ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Moje dzieci
śledzi nie lubią, więc ja wykorzystuję obiady, do ktorych potrzebne są
ziemniaki w mundurkach, żeby sobie taki specjał zrobić. Wczoraj robiłam synowi zapiekankę, która go ominęła gdy był chory a kilka ziemniaczków zostawiłąm sobie i zrobiłam do nich
śledzie w sosie nieco lżejszym,
jogurtowym ze świeżymi warzywami.filet
matjas, wymoczonymały
jogurt naturalnykawałek
pomidora i zielonego
ogórkakawałek
cebulisól,
pieprz kolorowykoperekZiemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy.
Śledzia kroimy na kawałki, posypujemy posiekaną
cebulką.
Jogurt mieszamy z kawałkami
pomidora i
ogórka. Polewamy nim
śledzie, posypujemy
koperkiem i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem. Podajemy w towarzystwie
ziemniaków ugotowanych w mundurkach, posypanych grubą
solą. Smak ciepłych
ziemniaków i zimnych
śledzi to jeden z moich ulubionych. No i kalorii nie tak wiele… Smacznego !