ßßß Cookit - przepis na RUSKIE PIEROGI

RUSKIE PIEROGI

nazwa

Wykonanie

Pyszna klasyka, aż dziwne, że dotąd nie pokazywałam na blogu. Faktycznie, dawno nie robiłam, zdarzało mi się ale podczas wizyt gości, kiedy nie było czasu robić zdjęć a po wizytach już nic nie zostawało.
Ciasto na pierogi robię zawsze tak samo- zaparzam wrzącą wodą mąkę z niewielka ilością oleju i solą. Od niedawna, za namową córki, pozwalam mu odpocząć w lodówce.
Farsz – to oczywiście ugotowane ziemniaki ( najlepiej w mundurkach), biały ser i przesmażona cebula. Wykonanie – przy istotnej pomocy córki, tym razem już jednej ( druga wyemigrowała do Krakowa).
OK. 1/2 kg mąki
sól, łyżka oleju
wrząca woda
ok. 30 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
kostka twarogu półtłustego
cebula przysmażona na oleju
sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki obrałam i jeszcze ciepłe rozgniotłam, wystudziłam, dodałam rozgnieciony ser i przysmażoną , drobno pokrojoną cebulę. Doprawiłam pieprzem, majerankiem i solą.
Do miski z mąką wsypałam sól, dodałam olej i mieszając widelcem dolewałam wrzątek, aż zrobiła się jednolita kula. Wyjęłam ją na omączony blat i wyrobiłam elastyczne ciasto. Gdy ostygło do temperatury pokojowej wstawiłam je na pół godziny do lodówki .
Rozwałkowałam bardzo cienko , bez problemów- ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się klei, na dodatek nie rozkleja przy gotowaniu – wykrawałam krążki dużą szklanką, wraz z Córą napełniałyśmy farszem i sklejałyśmy.
Gotowałam w osolonym wrzątku, ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia.
Zjedliśmy polane skwarkami z wędzonego boczku, w towarzystwie surówki z kapusty.
Na zdjęciach obok pierogów widać kulki z farszu – chciałam pokazać apetyczne wnętrze przed ugotowaniem.
Wszyscy je uwielbiamy, nie muszę więc dodawać, że zniknęły błyskawiczne.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/ruskie-pierogi