Wykonanie
Mięso na grilla to nie tylko
karkówka. Spróbowałam kiedyś
filetów z kurczaka, ale mimo marynaty okazały sie za suche. Postanowiłam wykorzystać górne części ćwiartek, obrane ze sĸóry i pozbawione kości. Ta część
kurczaka jest delikatnie poprzerastana tłuszczem i na grillu jest soczysta i smaczna. A jeszcze z dodatkiem marynaty…kilka górnych części ćwiartek z
kurczakaMarynata:
oliwasos sojowymiódbiałe winoprzecier pomidorowysól,
pieprz ziołowy ,
imbir,
tymianekZ
kurczakowych ćwiartek zdjąć skórę i wyciąć kości ( nie ma z tym wiele roboty). Opłukać , lekko posolić ( w marynacie jest
sos sojowy), trochę rozbić. Przygotowac marynatę w następujących proporcjach: Na 3 łyżki
oliwy łyżka
sosu sojowego, łyżka
wina, łyżeczka płynnego
miodu, łyżeczka
przecieru pomidorowego, reszta przypraw wg.gustu. Obtoczyć
mięso w marynacie i wstawić do lodówki na conajmniej pół godziny, ale nie dłużej niż godzinę, bo
wino zetnie
białko w
mięsie. Grillować obracając i polewając marynatą. Smacznego!