Wykonanie
Dostałam propozycję zrobienia dania inspirowanego jednym ze smaków
Smako-Łyka firmy
Żywiec Zdrój i z wykorzystaniem tego
napoju. Początkowo chciałam zrobić coś słodkiego, jakiś wypiek czy zimny deser, ale w końcu zdecydowałam się na wykorzystanie
jabłkowego Smako – Łyka do zamarynowania
kurczaka przed grillowaniem.Dlaczego smak
jabłkowy ? Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że to jeden z moich ulubionych smaków i
sok jabłkowy wykorzystywałam już do marynowania
mięsa , na przykład w czasie akcji
jabłkowej, którą prowadziłam dwa lata temu.Gdy myślałam nad składnikami marynaty, podążałam
drogą skojarzeń –
jabłka pasują do
cynamonu, z
cynamonem i
herbatą robiłam kiedyś udka drobiowe, pasuje do tego jeszcze
imbir i
pieprz ziołowy. Dodałam też trochę
oliwy, bo
mięso z piersi kurczaka jest samo w sobie dość suche . A
białe wino to doskonały składnik każdej marynaty…Przejdźmy więc do przepisu :4
filety z kurczakamarynata :1/2 szklanki
napoju jabłkowego Smako-Łyk1/4 szklanki mocnej czarnej
herbatyłyżka
oliwy3 łyżki
białego winasól do smaku1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
imbiruFilety z kurczaka lekko rozbijamy, tylko tyle, by nadać im odpowiedni kształt i nieco spłaszczyć. Posypujemy
solą według uznania.Z
napoju Smako-Łyk, ostudzonej
herbaty,
wina,
oliwy ,
cynamonu,
imbiru i
pieprzu ziołowego robimy marynatę dokładnie mieszając składniki w miseczce, po czym zanurzamy w niej
mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przekładamy je i mieszamy. Jeśli planujemy tego
kurczaka na obiad, najlepiej zrobić to zaraz po śniadaniu.Przed grillowaniem ( ja to zrobiłam na patelni, ale można też na grillu klasycznym) wyjmujemy
kurczaka z marynaty i odcedzamy na sicie, żeby się lepiej grillował.Kładziemy kawałki
kurczaka na posmarowanej lekko
olejem lub
oliwą , rozgrzanej patelni grillowej , zmniejszamy moc palnika i smażymy po kilka minut z obu stron. Na grillu klasycznym każdy na pewno ma swój sposób grillowania, nie
będę nikogo pouczać…Podajemy z dowolnym dodatkiem pasującym do
kurczaka – ja akurat miałam kugel ziemniaczany, który zaprezentuję jutro , ale może być
ryż, polenta a nawet grzanki czy
bagietka. Do tego jakaś sezonowa surówka lub
sałatka – ja dałam
sałatę z
pomidorami w
winegrecie. Popijamy oczywiście pozostałym
Smako- Łykiem
Mięso z tej marynaty okazlo się pyszne, czuć bylo lekką nutę
jablkową z dodatkiem
cynamonu i
imbiru, wzmocnioną aromatem
białego wina.Jak sądzicie, na jaką okazję pasuje takie danie ? Jeżeli mój
kurczak w marynacie z
jabłkowego Smako-Łyka spodoba się organizatorom konkursu i ukaże się w czerwcowej Gali, to trzy osoby , autorzy najciekawszych propozycji otrzymają
bony upominkowe DUKA. Szczegóły na stronie organizatora konkursu tutajSmacznego !P. S. Zdjęcie przepisu zdobyło nagrodę i zostało opublikowane w lipcowej Gali