Dzisiaj przedstawiam propozycję na świąteczny lub niedzielny obiad, dla osób które lubią połączenie delikatnego mięsa drobiowego z owocami. Roladki są dość atrakcyjne wizualnie więc jeśli chcecie zrobić dobre wrażenie np. na teściowej - polecam:)Składniki:1 jabłko2 łyżki suszonej żurawiny2 łyżki soku z cytryny1 filet z kurczakasól, pieprz2 łyżki oliwy z oliwek150 ml białego wina wytrawnego100 ml soku jabłkowego250 bulionu drobiowego2 łyżki mąkicukier3 łyżki masłaJabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne. Zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Wymieszać z 1 łyżką żurawiny i soku z cytryny. Oczyszczonego fileta przekroić na pół i wzdłuż. Delikatnie rozbić. Posolić. Na każdej tak przygotowanej porcji mięsa położyć łyżkę nadzienia z żurawiną i zwinąć mięso w roladkę. Spiąć wykałaczką. Kłaść roladki na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z każdej strony na rumiano. Pod koniec smażenia dodać wino, bulion, sok jabłkowy i chwilę gotować. Zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Doprawić solą i pieprzem i szczyptą cukru. Można dodać kilka łyżek śmietany. Roladki doskonale smakują z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami.Smacznego:)