Wykonanie
To będzie coś dla miłośników
kurczaka i
jabłek, a także dla fanów szybkich obiadów.Oczywiście inspiracjami dla tego dania były wszechobecna jesień oraz piękne, smaczne i zdrowe polskie
jabłka.Dla 4 osób:4
piersi z kurczaka2
łodygi selera naciowegoduża garść
suszonej żurawiny2
jabłka1
cebula3 gałązki
pietruszkigarść
bułki tartej300 ml
soku jabłkowego50g
masłaoliwasól,
pieprzPiersi z kurczaka przekrój wzdłuż, tak aby utworzyć kieszonki, następnie dopraw
mięso solą i
pieprzem i odstaw.Na patelni rozgrzej
masło i wrzuć na nie pokrojone w cienkie plasterki kawałki
selera, drobno posiekane
jabłka (bez skórki) oraz
cebulę. Duś lub smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Do usmażonych warzyw dodaj
żurawinę, posiekaną
pietruszkę i
bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj (chwilę możesz jeszcze przesmażyć) i następnie nadziej kieszonki z
kurczaka tak przygotowanym nadzieniem i zamknij przy pomocy wykałaczek.Piersi obsmaż na
oliwie ze wszystkich stron, a następnie przełóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut, żeby doszły.Na patelnię, na której smażony był
kurczak wlej
sok jabłkowy i zredukuj go o połowę. Na koniec sos można doprawić odrobiną
śmietany, jeśli ktoś lubi.Przed podaniem wyjmij wykałaczki, pokrój
kurczaka i polej sosem.Smacznego :)Koszt przygotowania: 25 złotychCzas przygotowania: 30 minutStopień trudności: średnie