ßßß Cookit - przepis na Kieszonka z kurczaka z żurawiną, jabłkiem i selerem naciowym

Kieszonka z kurczaka z żurawiną, jabłkiem i selerem naciowym

nazwa

Wykonanie

To będzie coś dla miłośników kurczaka i jabłek, a także dla fanów szybkich obiadów.
Oczywiście inspiracjami dla tego dania były wszechobecna jesień oraz piękne, smaczne i zdrowe polskie jabłka.
Dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka
2 łodygi selera naciowego
duża garść suszonej żurawiny
2 jabłka
1 cebula
3 gałązki pietruszki
garść bułki tartej
300 ml soku jabłkowego
50g masła
oliwa
sól, pieprz
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż, tak aby utworzyć kieszonki, następnie dopraw mięso solą i pieprzem i odstaw.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojone w cienkie plasterki kawałki selera, drobno posiekane jabłka (bez skórki) oraz cebulę. Duś lub smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Do usmażonych warzyw dodaj żurawinę, posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj (chwilę możesz jeszcze przesmażyć) i następnie nadziej kieszonki z kurczaka tak przygotowanym nadzieniem i zamknij przy pomocy wykałaczek.
Piersi obsmaż na oliwie ze wszystkich stron, a następnie przełóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut, żeby doszły.
Na patelnię, na której smażony był kurczak wlej sok jabłkowy i zredukuj go o połowę. Na koniec sos można doprawić odrobiną śmietany, jeśli ktoś lubi.
Przed podaniem wyjmij wykałaczki, pokrój kurczaka i polej sosem.
Smacznego :)
Koszt przygotowania: 25 złotych
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średnie
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/11/kieszonka-z-kurczaka-z-zurawina-jabkiem.html