Wykonanie
Kiedyś wolałam piec
kaczki w całości, teraz tak polubiliśmy same piersi, że przyrządzam je osobno, a resztę
kaczki traktuję w inny sposób . Pierś
kaczki tym razem upiekłam w niskiej temperaturze , z dodatkiem
imbiru,
cynamonu i
sosu sojowego.
Cynamon kojarzy mi się z
jabłkami , więc dodałam je do pieczenia – przesiąknięte sosem były doskonałym dodatkiem.podwójna pierś z
kaczkisól,
pieprz ziołowypo pół łyżeczki
imbiru i
cynamonułyżka
sosu sojowegokilka
winnych jabłekSkórę na piersiach
kaczki ponacinałam delikatnie w kratkę tak, by nie uszkodzić
mięsa. Natarłam je
przyprawami i położyłam na zimnej patelni , smażyłam kilka minut z jednej strony,
potem przerzuciłam na drugą. Odlałam nadmiar tłuszczu ( do wykorzystania ), podsmażyłam kawałki
jabłek.Włożyłam piersi z
jabłkami do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika na 120 C na dwie godziny. Polewałam co jakiś czas
wodą a
potem wytworzonym sosem.Piersi
kaczki przygotowane w ten sposób były bardzo aromatyczne i soczyste. Polecam na świąteczny obiad .Smacznego !