Wykonanie
W tym roku
fasolka szparagowa chyba dopisała,bo co tydzień na targu widywałam duże jej ilosci w korzystnych cenach i oczywiście kupowałam. Pokazywałam niedawno zupę z taką
fasolką, robiłam też często klasyczną
fasolkę gotowaną z
tartą bułką. A to- jedno z naszych ulubionych dań z gotowaną
fasolką , z dodatkiem
jajek na twardo i skwarek z
wędzonego boczku. Tym razem do towarzystwa dodałam duszone
pieczarki i ciekawie się skomponowały smakiem z resztą dania.ok. 1/2 kg
fasolki szparagowej5 jaj ugotowanych na twardo30 dkg
pieczarek15 dkg
wędzonego boczkusól,
pieprz świeżo mielony,
tymianektrochę
oleju do smażenia
koperek zielony
Fasolkę gotujemy w sporej ilości
wody, soląc pod koniec gotowania,prawie do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo.
Pieczarki podsmażamy na
oleju i dusimy we własnym sosie, doprawiając
solą i
pieprzem na końcu.
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni.Na półmisku układamy odcedzoną
fasolkę, posypujemy
pieczarkami, układamy połówki
jajek, polewamy skwarkami z
boczku , na koniec posypujemy posiekanym
koperkiem, suszonym
tymiankiem i świeżo zmielonym
pieprzem.To danie możemy zjeść na ciepłą kolację a nawet na lżejszy obiad, spokojnie można się nim najeść. U mnie w domu , robione w różnych wariantach, cieszy się dużym powodzeniem.Smacznego !