Wykonanie
Przed pierwszymi przymrozkami zebrałam ostatnie
cukinie z grządki i leżały sobie w koszyku zapomniane. Robiłam na obiad zupę
ogórkową na
mięsie i pomyślałam, żeby
mięso z zupy wykorzystać do drugiego dania. Nie było go wiele, padło wiec na farsz do
cukinii w towarzystwie
ryżu. Dodałam do niego trochę
pomidorów,
papryki ,
cebuli i
pora i wyszło smakowite danie a ostatnie
cukinie trafiły na stół „nieźle nadziane „.dwie średnie
cukinie2 szklanki ugotowanego
ryżumiseczka obranego
mięsa z zupy2
pomidoryczerwona paprykakawałek
pora ( jasnozielona część)
cebulasól,
pieprz czarny i
ziołowysłodka i wędzona
papryka,suszona
bazylia i
majeranekolej do smażenia
Cukinie obrałam i wydrążyłam – mimo jesieni były
młode, bez mocno wykształconych pestek. Posoliłam w środku.Na patelni z rozgrzanym
olejem podsmażyłam pokrojoną w kostkę
cebulę i
paprykę. Dodałam półplasterki
pora i drobno pokrojone środki z
cukinii. Posypałam
pieprzami i
paprykami. Smażyłam chwilę,
potem dodałam pokrojone
pomidory i dusiłam, aż się rozpadły.Dodałam do tego ugotowany
ryż i obrane
mięso z zupy, wymieszałam, doprawiłam
solą i
ziołami.Farszem nadziałam
cukinie , ułożyłam w rondlu z niewielką ilością
oleju, podlałam odrobiną
wody i dusiłam pod przykryciem, aż
cukinie zmiękły i przeszły smakiem farszu.
Ryżowo-warzywno-
mięsny farsz pasował smakiem do delikatnych
cukinii i wyszło z tego pyszne jesienne danie.Smacznego !