Wykonanie
Macie ochotę na zupkę? Wypróbowałam coś nowego, a mianowicie zupę z gnocchi, które oczywiście przyrządziłam własnoręcznie. Skusiłam się kiedyś na kupne gnocchi, ale domowe o niebo lepsze! Zupa z gnocchi…Pewnie każdą warzywną zupę można ugotować z gnocchi. Miałam akurat
szpinak, a i jakieś
kurcze w lodówce…ponoć zupę można i na gwoździu ugotować!
Zupa z gnocchi i
kurczakaSkładniki:1 ½
wywaru z kurczaka400 g ugotowanego
mięsa z kurczaka, bez kości2
marchewki250 ml
śmietanysól i
pieprz do smakugarść świeżej
bazylii, tylko liście1 łyżka posiekanego
tymianku100 g
wędzonego boczku300 g gnocchiDomowe gnocchi300 g ugotowanych
ziemniaków, przeciśniętych przez praskę1 łyżka utartego
parmezanu1
jajko80 g
mąkiUgotuj
wywar z kurczaka z warzywami. Przecedź. Zachowaj
marchewkę. Pokrój w słupki i wrzuć do zupy razem z obranym
kurczakiem, pokrojoną
bazylią i
tymiankiem. Dopraw wszystko
solą i
pieprzem. Przygotuj gnocchi zagniatając ciasto z podanych składników. Uformuj wałeczki, podziel na kulki i zrób wzorek widelcem.Zagotuj zupę po czym dodaj
śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez ten czas, a zupa zrobić bardziej zawiesista.Polecane przepisyZupa z
czerwonej soczewicyZupa
botwinka z młodymi
ziemiakami i
fetąChińska zupa z
kukurydzyZupa z
krewetek