Wykonanie
Kosmiczna
tarta z
cukinią i
serem feta. Jest dość pracochłonna, ale wygląda bardzo efektownie. Najlepiej smakuje na zimno, na drugi dzień (ciasto jest wtedy miękkie, a nadzienie sprężyste).Składniki:CIASTO140 g zimnego masła/margaryny250 g
mąki1
żółtko2 łyżki
śmietanyduża szczypta
soliNADZIENIE1 mała
cukinia żółta1 małą
cukinia zielona1 jajko+
białko od
jajka, które zostało4-5 łyżek
śmietanypół kostki
sera fetasól,
pieprz do smakuprzyprawy/zioła wedle uznania (mnie: suszone liście
selera,
bazylia,
tymianek)Przygotowanie:1.
Masło posiekać z
mąką. Dodać
sól,
żółtko,
śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. pół godziny.2. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć formę od tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika (180 stopni/ ok. 20 min.).* Ciasto nie może być zbyt cienko rozwałkowane, gdyż
potem trudno będzie pokroić tartę. Podane proporcje wystarczają na dużą formę.3. Obie
cukinie przekroić wzdłuż, a następnie skroić za pomocą obieraczki do warzyw tworząc cienkie paski.4.
Ser feta rozdrobnić. W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą pozostałe składniki nadzienia.5. Na ostudzony spód wylać połowę masy jajeczno-śmietanowej, a następnie równomiernie rozłożyć
ser feta.6. Zaczynając od środka, ciasno zawijać paski
cukinii tworząc kolejne kręgi.7. Na wierzch wylać pozostałą część płynnego nadzienia.8. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.* Po 20 minutach należy sprawdzić czy
tarta nie rumieni się z zewnątrz. Aby nie dopuścić do przypalenia, można przykryć ją z wierzchu papierem do pieczenia.