ßßß Cookit - przepis na TARTA Z CUKINIĄ

TARTA Z CUKINIĄ

nazwa

Wykonanie

Kosmiczna tarta z cukinią i serem feta. Jest dość pracochłonna, ale wygląda bardzo efektownie. Najlepiej smakuje na zimno, na drugi dzień (ciasto jest wtedy miękkie, a nadzienie sprężyste).
Składniki:
CIASTO
140 g zimnego masła/margaryny
250 g mąki
1 żółtko
2 łyżki śmietany
duża szczypta soli
NADZIENIE
1 mała cukinia żółta
1 małą cukinia zielona
1 jajko+ białko od jajka, które zostało
4-5 łyżek śmietany
pół kostki sera feta
sól, pieprz do smaku
przyprawy/zioła wedle uznania (mnie: suszone liście selera, bazylia, tymianek)
Przygotowanie:
1. Masło posiekać z mąką. Dodać sól, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. pół godziny.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć formę od tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika (180 stopni/ ok. 20 min.).
* Ciasto nie może być zbyt cienko rozwałkowane, gdyż potem trudno będzie pokroić tartę. Podane proporcje wystarczają na dużą formę.
3. Obie cukinie przekroić wzdłuż, a następnie skroić za pomocą obieraczki do warzyw tworząc cienkie paski.
4. Ser feta rozdrobnić. W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą pozostałe składniki nadzienia.
5. Na ostudzony spód wylać połowę masy jajeczno-śmietanowej, a następnie równomiernie rozłożyć ser feta.
6. Zaczynając od środka, ciasno zawijać paski cukinii tworząc kolejne kręgi.
7. Na wierzch wylać pozostałą część płynnego nadzienia.
8. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
* Po 20 minutach należy sprawdzić czy tarta nie rumieni się z zewnątrz. Aby nie dopuścić do przypalenia, można przykryć ją z wierzchu papierem do pieczenia.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/08/wersja-testowa-tarta-z-cukinia-z-z-o.html