Wykonanie
Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki będące dodatkiem, a nie koniecznie daniem głównym , a w szczególności z
ziemniakami , które przypieczone są przepyszne. Nie miałam wolnego naczynia żaroodpornego przygotowałam ja więc na pergaminie i blasze do pieczenia. W bardzo szybki sposób ( pod kątem naszej pracy, raczej nie czasu) możemy przygotować coś atrakcyjnego wizualnie i smacznego.Składniki:kilka dużych
ziemniaków ( nie rozpadających się podczas gotowania, wybrałabym raczej mączyste)połowa dużej
cukinii2
żółtka2 łyżki
śmietanysól,
pieprz,
gałka muszkatołowaświeży
tymianekSposób przygotowania:obrane, przepołowione
ziemniaki gotujemy, aż będą "prawie" ugotowane, wylewamy
wodę, odparowujemy chwilę na małym ogniu, studzimyostudzone
ziemniaki kroimy w plasterkiumytą
cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki na natłuszczonym
masłem pergaminie układamy plastry tak, jak na zdjęciu
żółtka,
śmietanę miksujemy, dodajemy
sól,
pieprz, trochę swieżo startej
gałki muszkatołowejpędzelkiem rozprowadzamy masę jajeczną na ziemniakach i
cukiniidodajemy świeżego
tymianku (lub posypujemy suchym
tymiankiem, gotową
przyprawą)wkładamy do piekarnika, podpiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż
ziemniaki będą przypieczoneSmacznego :)