ßßß Cookit - przepis na Gratin z ziemniakami i cukinią / Gratin of potatoes and zucchini

Gratin z ziemniakami i cukinią / Gratin of potatoes and zucchini

nazwa

Wykonanie

Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki będące dodatkiem, a nie koniecznie daniem głównym , a w szczególności z ziemniakami , które przypieczone są przepyszne. Nie miałam wolnego naczynia żaroodpornego przygotowałam ja więc na pergaminie i blasze do pieczenia. W bardzo szybki sposób ( pod kątem naszej pracy, raczej nie czasu) możemy przygotować coś atrakcyjnego wizualnie i smacznego.
Składniki:
kilka dużych ziemniaków ( nie rozpadających się podczas gotowania, wybrałabym raczej mączyste)
połowa dużej cukinii
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
świeży tymianek
Sposób przygotowania:
obrane, przepołowione ziemniaki gotujemy, aż będą "prawie" ugotowane, wylewamy wodę, odparowujemy chwilę na małym ogniu, studzimy
ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki
umytą cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki na natłuszczonym masłem pergaminie układamy plastry tak, jak na zdjęciu
żółtka, śmietanę miksujemy, dodajemy sól, pieprz, trochę swieżo startej gałki muszkatołowej
pędzelkiem rozprowadzamy masę jajeczną na ziemniakach i cukinii
dodajemy świeżego tymianku (lub posypujemy suchym tymiankiem, gotową przyprawą)
wkładamy do piekarnika, podpiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ziemniaki będą przypieczone
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/gratin-z-ziemniakami-i-cukinia-gratin.html