Wykonanie
Składniki:2
cukinie3 łyżki
masła1/2 szklanki
wytrawnego białego wina1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuszczypta świeżo utartej
gałki muszkatołowejsól3 łyżki gęstej
śmietany3
żółtka1,5 łyżki posiekanych + kilka listków do dekoracji listków
mięty5 plastrów
wedzonego łososiafolia aluminiowa
Cukinie obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na
maśle do miękkości. Miksujemy z
winem oraz
przyprawami i podgrzewamy (nie gotujemy) na małym ogniu, mieszając. Gdy masa będzie gorąca, powoli dodajemy
śmietanę zmiksowaną z
żółtkami i . Mieszamy, najlepiej małą trzepaczką, aż masa stanie się jednolita. Plastry
łososia układamy w kubkach, wyłożonych wcześniej aluminiową folią, nakładamy
cukiniową masę, przykrywamy
łososiem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin Podajemy z
krakersami, tostami lub pumperniklem, plasterkami
pomidorów, sezonową
sałatką,
serem camembert lub
brie.