Wykonanie
Wytrawna
tarta z batatow to klasyczny amerykanski przysmak. Wreszcie i ja moglam sie nim podelektowac , bo wlasnie taka tarte upieklam. Moje dodatki do tarty moglyby zaskoczyc nie jednego Amerkanina, bo udekorowalam ja
jarmuzem i lesnymi
grzybami.
Bataty uwielbiam. Sa bardzo zdrowe i oznaczaja sie niskim indeksem glykemicznym.
Bylam bardzo zadowolona ze
spodu do tarty, ktory zrobilam z
maki orkiszowej i
maki z
ciecierzycy.
Spod wyszedl kruchy i smakowal prawie jak
ciastka digestive.Przepis wytrawna
tarta z batatow,
jarmuzu i grzybowSkladniki: na foremke z ruchomym dnem o srednicy 26cm
Spod do tarty100 g miekkiego
masla1 dl
maki z
ciecierzycy (
cieciorki), mozna zastapic
maka orkiszowa1 dl
maki orkiszowej pelnoziarnistej1½ dl
maki orkiszowej½ lyzeczki
soli1 lyzka zimnej
wodyNadzienie do tarty800 g obranych i ugotowanych batatow1
cebula + 1 lyzka do rzybow2 zabki
czosnku + 1 zabek do grzybow1 lyzka posiekanego swiezego
tymianku1 czerwone
chili1 dl startego
parmezanu1 dl startego
cheddara2 duze
jaja200 g lesnych grzybowkisc
jarmuzusol i
pieprz do smakuWykonanie:Z
masla,
maki i
wody zagniec lekkie ciasto.
Owin w folie i wluz do lodowki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie wyloz
ciastem foremke i przykryj brzegi paskami folii aluminiowej lekko dociskajac. W ten sposob brzegi sie nie obsuna podczas pieczenia. Nakluj
spod wiedelcem i podpiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.Posiekana
cebule,
chili i
czosnek podsmaz w odrobinie
oliwki. Dodaj do batatow i zmiksuj. Dodaj
jajka,
tymianek,
utarte sery i wymieszaj.Napelnij nadzieniem
spod tarty i piecz w piekarniku na dolnym poziomie na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.W tym czasie pokroj
grzyby i podsmaz wraz z
cebulka i
czosnkiem na
oliwie. Zerwij liscie
jarmuza, uzyj tylko miekkie czesci, poszatkuj lekko i wrzuc do grzybow. Podpraw
sola i
pieprzem. Smaz przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu.Na lekko ostudzona tarte wyloz
grzyby i
jarmuz.
Polecane przepisyWytrawne mini tarty z
brokulami i
serem plesniowymZielona
tarta z
indykiem i pesto
Tarta z paluszkami krabowymi i
czarnymi oliwkamiTarta z
anchois i młodymi
ziemniakami