Wykonanie
Zdecydowane w smaku, lekko pikantne za sprawą
chili.Kolor wyszedł średnio-zielony ale to przez to że ich nie smażyłamtylko upiekłam na blaszce wyłożonej papierem.Przepis poniżej, z moją lekką modyfikacją.inspiracja z przepisu wychodzi około 8-9 małych placuszków.250 g
brokułów ugotowanych i posiekanych1 duże
jajko XL65 g
mąki150 g
jogurtu naturalnego30 g startego
parmezanu1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
soli,
pieprzpłatki chiliszczypta
proszku do pieczeniaolej do smażenia (ja dodałam 2 łyżki do ciasta)szczypta
gałki muszkatołowejBrokuły podgotować tak, by były prawie miękkie, odcedzić i posiekać, jednak warto się postarać, by nie przypominały papki. Połączyłam
żółtka z
jogurtem,
olejem,
mąką, proszkiem i
przyprawami oraz rozgniecionym
czosnkiem ( dałam mały ząbek a i tak był wyczuwalny). Do tego rozgniecione
brokuły.Ubić pianę z
białek i na koniec delikatnie połączyć z masą.Blachę wyłożyć papierem i nakładać porcje placków.Wkładamy do piecyka nagrzanego do 190 stopni z funkcją pieczenia od góry.Piec ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.Jeśli wolicie można je usmażyć, ja tego bardzo nie lubię i unikam:)Podawać od razu. Można podawać z
sosem czosnkowym czy
koperkowym.
Tak wyglądały pod
spodem..A tak w piecyku...