W tym roku na święta wielkanocne zrezygnowałam z polskiej sałatki ziemniaczanej . W zamian zrobiłam szwedzką sałatkę ziemniaczaną, której głównym składnikiem są również ziemniaki… i praktycznie nic więcej nie licząc majonezu.Sałatka ziemniaczana smakuje przepysznie. Ziemniaków nie trzeba kroić w małą kostkę, a latem młodeziemniaki to nawet nie obieram ze skórki. Jak wspomniałam kiedyś , nie mam przekonania do białego pieprzu, ale w tej ziemniaczanej sałatce nie może go zabraknąć.Szwedzka sałatka ziemniaczanaSkładniki:5 porcji5 ziemniaków, ugotowanych w mundurkach10 cm pora1 jabłko200 ml creme fraiche2 czubate łyżki dobrego majonezu1 łyżka kaparówsól do smaku½ łyżeczki białego pieprzu1 łyżka kaparów, czubataWykonanie:Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę lub talarki.Jabłko obierz ze skórki, wydrąż gniazdko i tez pokrój w kostkę, ale drobniejszą.Pokrój pora cienko. Wszystkie składniki wymieszaj razem z majonezem i creme fraiche, przypraw sola i pieprzem.Szwedzka sałatka ziemniaczana najlepiej smakuje na drugi dzień. Pasuje do wedliny lub sztuki mięsa na ciepło lub zimno.Polecane przepisySkagenröra szwedzka salatka z krewetekJajka w sosie tatarskimŚledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiTradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonym