ßßß Cookit - przepis na Seromak z jagodami

Seromak z jagodami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię sernik i makowiec, więc dzisiaj moje ulubione wypieki upieczone w jednym cieście. Oczywiście mowa o seromaku. Zamarzył mi się seromak z jagodami, więc taki też upiekłam. Połączenie maku z leśnymi owocami wypróbowała już wcześniej. W zeszłym roku upiekłam makowiec z malinami, więc tym razem postanowiłam wypróbować seromak z jagodami.
Składniki: na foremkę o wymiarach
Ciasto makowe
200 g gotowego zmielonego maku, (ja użyłam gotowy zmielony z paczki)
130 g masła
3 żółtka
250 g cukru pudru,
otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka waniliowego extraktu
5 białek
400 ml świeżych jagód
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1kg sera twarogowego na sernik
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
4 łyżki ziemniaczanej mąki
4 żółtka
sok z jednej cytryny
250 g cukru
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cytrynową skórką, dodając po jednym żółtku. Ubij pianę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mak, migdały i proszek do pieczenia. Teraz suche składniki delikatnie wymieszaj z pianą a następnie z masą maślano jajeczną. Na koniec dodaj jagody. Odłóż ¼ masy a resztę wyłóż na spód formy, równo rozsmaruj lub zrób delikatne fale. Zapiecz ciasto makowe w rozgrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu lub bez termoobiegu na 175ºC przez 20 minut. Nie trzeba studzić i od razu można wylać na wierzch masę serową.
Przygotuj masę serową. Zmiksuj ser, cukier, mąkę ziemniaczaną,wanilię, sok z cytryny i żółtka na jednolitą masę, jedynie do połączenia składników. Wylej masę serową na podpieczony spód makowy. Na wierzch wyłóż resztę masy makowej i lekko przemieszaj z masą serową. Przykryj ciasto aluminiową folią i piecz w rozgrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu lub bez termoobiegu na 175ºC przez 40 minut. Na dnie piekarnika ustaw formę z wodą. Ostudź seromak w piekarniku, a potem schłodź w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, a następnie pokrój na kawałki.
Polecane przepisy
Prosty przepis na sernik
Fantastycznie kremowy sernik z karmelem
Sernik chałwowo pistacjowy
Letni makowiec z malinami
Pycha makowiec!
Źródło:http://codojedzenia.pl/seromak-z-jagodami