Wykonanie
To jeden z moich ulubionych
tortów-
maślany i jednocześnie przyjemnie orzeźwiający. A to wszystko za sprawą pysznych
mrożonych owoców z domowych zapasów. Polecam!Na ciasto:· 350 g miękkiego
masła· skórka otarta z 1
cytryny· 350 g
cukru pudru· 350 g
mąki· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia· 50 g zmielonych
migdałów· 6 jajPrzygotowujemy ciasto-
masło miksujemy z
cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z
cytryny.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia oraz
migdałami.
Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy
maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i
jajka.Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm)i pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 60 minut. Po wystudzeniu placek dzielimy na 2.Masa owocowa· 1 kg
mrożonych owoców jagodowych- u mnie
maliny· 1,5 szklanki
cukru· 2 budynie na 3/4 l
mleka· 2,5 czubatych łyżek
mąki ziemniaczanej· 3
żółtka· ¾ szklanki
mleka· 400 g miękkiego
masłaRozmrożone
owoce dobrze blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito.
Owoce zagotowujemy z
cukrem. Proszek budyniowy,
mąkę oraz
żółtka łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić
owocowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny
budyń.Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki
tortu. Zdobimy gorzkim
kakao. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!