ßßß Cookit - przepis na Migdałowy tort owoce leśne

Migdałowy tort owoce leśne

nazwa

Wykonanie

To jeden z moich ulubionych tortów- maślany i jednocześnie przyjemnie orzeźwiający. A to wszystko za sprawą pysznych mrożonych owoców z domowych zapasów. Polecam!
Na ciasto:
· 350 g miękkiego masła
· skórka otarta z 1 cytryny
· 350 g cukru pudru
· 350 g mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 50 g zmielonych migdałów
· 6 jaj
Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm)i pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 60 minut. Po wystudzeniu placek dzielimy na 2.
Masa owocowa
· 1 kg mrożonych owoców jagodowych- u mnie maliny
· 1,5 szklanki cukru
· 2 budynie na 3/4 l mleka
· 2,5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
· 3 żółtka
· ¾ szklanki mleka
· 400 g miękkiego masła
Rozmrożone owoce dobrze blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito. Owoce zagotowujemy z cukrem. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić owocowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.
Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy gorzkim kakao. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/migdaowy-tort-owoce-lesne.html