Wykonanie
Prosty, a jakże znakomity i pyszny przepis na babeczki kruche z
malinami. Pomysł wyszedł zupełnie przypadkowo, podczas poszukiwania jakiejś inspiracji na deser, znalazłem jakiś przepis ale w
sumie całkowicie go zmodyfikowałem i oto co powstało:) Wygląda przepysznie a smakuje jeszcze lepiej.Tak się ostatnio zastanawiam czy ktoś w ogóle czyta tego bloga? czy ktoś już wykorzystał jakiś przepis? Żadnych komentarzy więc mam prośbę, czy możecie zostawić ślad po sobie? :)
Składniki:
3 szklanki
mąki1 kostka
masła5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru do ciasta1
budyń waniliowy0,5 l
mleka2 opakowania
malin (ok 0,5 kg)kilka listków
miętycukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Zagniatamy ciasto kruche dokładnie jak w przepisie TUTAJ .
2. Gotowe ciasto wrzucamy na pół godz. do lodówki3.
Budyń robimy wg. przepisu na opakowaniu, ale zalecam dodać troszkę więcej
cukru.4. Gotowy
budyń wsadzamy do lodówki aby zastygł.5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i robimy małe kulki, następnie je rozgniatamy i wykładamy do foremek(ja użyłem papierków do mufinek - też świetnie się nadają).6. Spód nakłuwamy widelcem.7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy na ok 15-20 min foremki z
ciastem.8. Jak ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.9. Jak ciasto wystygnie, wyciągamy z lodówki
budyń i rozprowadzamy na ciasto. (ja użyłem wyciskacza kremu)10. Następnie na
budyń układamy
maliny, listek
mięty do dekoracji i posypujemy
cukrem pudrem.S M A C Z N E G O ! ! !