ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIEM

CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Łatwe i dość szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem czarnych jagód. Na kruchym spodzie położona jest masa budyniowa, a na niej jagody. Całość pokryta jest drugą warstwą ciasta. Ciasto z jagodami i budyniem jest smaczne i apetycznie prezentuje się na stole. Jagody leśne zastąpiłam jagodą kamczacką, którą sukcesywnie zrywam w swoim ogrodzie.
Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta owocowe na lato nr 5-6/2013. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (na formę o wym. 22x28cm):
ciasto :
250g masła
2 szklanki i 5 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
masa :
2 opakowania budyniu malinowego z cukrem
3 szklanki mleka
ponadto :
ok. 500g jagód (u mnie jagoda kamczacka)
cukier puder do posypania
garść jagód do dekoracji
Wykonanie :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła. Dodajemy cukier, mieszamy, następnie żółtka, śmietanę i zagniatamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię. Jedną część wkładamy do zamrażalnika, drugą tylko schładzamy.
Dwie szklanki mleka gotujemy. W pozostałym rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
Do formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto schłodzone w lodówce. Na ciasto rozprowadzamy równomiernie jeszcze ciepły budyń, wysypujemy jagody (trochę zostawiamy do ozdoby).
Na całość ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone w zamrażalniku ciasto.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180°C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy ewentualnie jagodami
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/07/CIASTO-Z-JAGODAMI-I-BUDYNIEM.html