Wykonanie
Łatwe i dość szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem
czarnych jagód. Na kruchym spodzie położona jest masa budyniowa, a na niej
jagody. Całość pokryta jest drugą warstwą ciasta. Ciasto z
jagodami i
budyniem jest smaczne i apetycznie prezentuje się na
stole.
Jagody leśne zastąpiłam
jagodą kamczacką, którą sukcesywnie zrywam w swoim ogrodzie.Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta
owocowe na lato nr 5-6/2013. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (na formę o wym. 22x28cm):ciasto :250g
masła2 szklanki i 5 łyżek
mąki pszennej10 łyżek
cukru3
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanymasa :2 opakowania budyniu
malinowego z
cukrem3 szklanki
mlekaponadto :ok. 500g
jagód (u mnie
jagoda kamczacka)
cukier puder do posypaniagarść
jagód do dekoracjiWykonanie :
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do
mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z
mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi
masła. Dodajemy
cukier, mieszamy, następnie
żółtka,
śmietanę i zagniatamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię. Jedną część wkładamy do zamrażalnika, drugą tylko schładzamy.Dwie szklanki
mleka gotujemy. W pozostałym rozprowadzamy
budyń. Wlewamy do gotującego się
mleka i mieszamy, aż
budyń zgęstnieje.Do formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto schłodzone w lodówce. Na ciasto rozprowadzamy równomiernie jeszcze ciepły
budyń, wysypujemy
jagody (trochę zostawiamy do ozdoby).Na całość ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone w zamrażalniku ciasto.Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180°C.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem i ozdabiamy ewentualnie
jagodamiPolecam również :