Wykonanie
Malutki dodatek do
kawki, który nie ma szans się zmarnować. Jednocześnie drobne pożegnania lata i
owoców sezonowych. Kto się skusi?
Składniki:ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 1/3 szklanki
cukru,- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 3
żółtka,- 150 g
masła,- 2 łyżki kwaśnej
śmietany,krem:- 200 g
serka mascarpone,- 150 g
śmietanki 30%,- 2 łyżki
cukru pudru,- szklanka
malin.Sposób wykonania:
Mąkę łączymy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kawałki
masło i mieszamy. Dodajemy
żółtka,
śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.Ciasto rozkładamy do wysmarowanych
masłem foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy
śmietankę , do której dodajemy
cukier i
serek mascarpone. Tak przygotowanym kremem wykładamy ostudzone babeczki i ozdabiamy
owocami.