ßßß Cookit - przepis na kruche migdałowe z kajmakiem

kruche migdałowe z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

3,5 szklanki mąki
30 dag masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwie zsuwane blaszki. Upiec na złoty kolor w temp. 180*C (ok 10-12 minut). Wystudzić.
beza:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
200 g migdałów w płatkach
szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Na wystudzone placki rozsmarować po połowie piany i posypać oba migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i suszyć około 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.
krem:
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
3/4 kostki masła
sok z 1/2 cytryny
Mleko skondesowane gotować w całości zalane wodą conajmniej 2 godziny, dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzić przez noc. Nie otwierać puszki przed całkowitym ostygnięciem. Masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytyryny, przełożyć placki.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/kruche-migdaowe-z-kajmakiem.html