Wykonanie
3,5 szklanki
mąki30 dag
masła4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwie zsuwane blaszki. Upiec na złoty kolor w temp. 180*C (ok 10-12 minut). Wystudzić.
beza:6
białek1 szklanka
cukru pudru200 g
migdałów w płatkachszczypta
soliBiałka ubić z
solą i
cukrem pudrem na sztywno. Na wystudzone placki rozsmarować po połowie piany i posypać oba
migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i suszyć około 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.krem:3/4 puszki słodzonego
mleka skondensowanego3/4 kostki
masłasok z 1/2
cytrynyMleko skondesowane gotować w całości zalane
wodą conajmniej 2 godziny, dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzić przez noc. Nie otwierać puszki przed całkowitym ostygnięciem.
Masło utrzeć z
kajmakiem i
sokiem z cytyryny, przełożyć placki.