ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Ciasto mocno zainspirowane z blogu Gotowanie Cieszy . Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy.
Składniki:
Ciasto
200 g maku
100 g wiórków kokosowych
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
8 białek
4 żółtka
Krem
3 budynie waniliowe
400 ml mleka UHT
150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
skórka otarta z 2 cytryn
200 g cukru
4 żółtka
200 g miękkiego masła
Polewa
tabliczka białej czekolady
50 ml kremu cytrynowego, który przyrządzimy
łyżeczka skórki z cytryny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy.
Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut , uważając, aby ciasta nie przesuszyć.
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z sokiem z cytryny. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. odkładamy 50 ml kremu
Krem rozsmarowujemy na placku i przykrywamy go drugim ciastem.
Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.
Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/01/ciasto-makowe-z-nuta-cytrynowa-makowa.html