Wykonanie
Witam i zapraszam serdecznie na szybki obiad ! Jeśli Wam się znudziły mielone to na odmianę proponuję frykadelki w
sosie pomidorowym zapiekane z
mozzarellą,
bakłażanem i
cukinią.Podczas przyrządzania frykadelek zawsze idę na skróty. Doprawiony farsz nabieram łyżką i rzucam na blachę, a
potem wstawiam na chwilę do piekarnika. Jak ma być szybki obiad to trzeba działać szybko, prawda!
Bakłażan i
cukinię smażę lub grilluję w piekarniku. Uwielbiam te warzywa w
sosie pomidorowym. Jeśli chodzi o mnie to taki jarski sos w zupełności by mnie zadowolił, ale moi mięsożercy nie dają się przekonać. Muszę przyznać, że frykadelki w tak przyrządzonym sosie smakuję wspaniale, a jeszcze do tego zapieczone z
mozzarellą…po prostu pycha.Składniki: na 5 – 6 osób500 g
mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe1
cebula, starta na najmniejszych oczkach1 ½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzu2 łyżki posiekanej
pietruszki1
jajko5 łyżek
śmietanki1 łyżeczka mieszanych
ziół, u mnie
bazylia,
rozmaryn i
tymianekWymieszaj wszystkie składniki na farsz. Stołową łyżką porcjuj
mięso – frykadelki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw frykadelki do nagrzanego piekarnika, u mnie 200 ºC i termoobieg, na 10 minut. Wyjmij i przełóż do naczynia, w którym będą zapiekane z sosem.
Sos pomidorowy z warzywami1
bakłażan1 zielona
cukinia1 mała
cebula4 ząbki
czosnkugarść świeżych liści
bazylii1 gałązka
rozmarynu2 łyżki
oliwy z oliwek2 puszki krojonych
pomidorów1
mozzarella, około 125 g
Bakłażan i
cukinię pokrój w plasterki,
posól i odstaw na 15 minut. Najlepiej umieść warzywa na durszlaku. Następnie usmaż na patelni lub ugrilluj w piekarniku. Ułóż warzywa na frykadelkach.Teraz przygotuj sos.
Cebulę i
czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na
oliwie. Dodaj
pomidory,
przyprawy,
zioła i zagotuj sos. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij
rozmaryn i wylej sos na frykadelki, poruszaj trochę łyżką, aby częściowo spłynął na dno naczynia. Na wierzchu ułóż kawałki
mozzarella. Włóż do piekarnika i całość zapiecz przez 10 minut.Frykadelki w sosie można przygotować wcześniej, a dopiero później zapiec. Proponuję więc najpierw włożyć je do piekarnika bez
mozzarella. Kiedy danie będzie już ciepłe wtedy dodajemy
mozzarella.
Mozzarella powinna być jedynie lekko roztopiona i ciągnąca.Podaj frykadelki z
makaronem lub
ryżem. Ja dzisiaj ugotowałam
ryż z
kalafiora .Polecane przepisy
Pierś z kurczaka zapiekana z
mozzarellaFaszerowany
bakłażan zapiekanyBardzo
pomidorowy sos do
makaronuWłoska zapiekanka z
bakłażanaZapiekanka z halloumi i
oberżyny