ßßß Cookit - przepis na Frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane

Frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane

nazwa

Wykonanie

Witam i zapraszam serdecznie na szybki obiad ! Jeśli Wam się znudziły mielone to na odmianę proponuję frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą, bakłażanem i cukinią.
Podczas przyrządzania frykadelek zawsze idę na skróty. Doprawiony farsz nabieram łyżką i rzucam na blachę, a potem wstawiam na chwilę do piekarnika. Jak ma być szybki obiad to trzeba działać szybko, prawda!
Bakłażan i cukinię smażę lub grilluję w piekarniku. Uwielbiam te warzywa w sosie pomidorowym. Jeśli chodzi o mnie to taki jarski sos w zupełności by mnie zadowolił, ale moi mięsożercy nie dają się przekonać. Muszę przyznać, że frykadelki w tak przyrządzonym sosie smakuję wspaniale, a jeszcze do tego zapieczone z mozzarellą…po prostu pycha.
Składniki: na 5 – 6 osób
500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe
1 cebula, starta na najmniejszych oczkach
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 jajko
5 łyżek śmietanki
1 łyżeczka mieszanych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek
Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Stołową łyżką porcjuj mięso – frykadelki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw frykadelki do nagrzanego piekarnika, u mnie 200 ºC i termoobieg, na 10 minut. Wyjmij i przełóż do naczynia, w którym będą zapiekane z sosem.
Sos pomidorowy z warzywami
1 bakłażan
1 zielona cukinia
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
garść świeżych liści bazylii
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki krojonych pomidorów
1 mozzarella, około 125 g
Bakłażan i cukinię pokrój w plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Najlepiej umieść warzywa na durszlaku. Następnie usmaż na patelni lub ugrilluj w piekarniku. Ułóż warzywa na frykadelkach.
Teraz przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przyprawy, zioła i zagotuj sos. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij rozmaryn i wylej sos na frykadelki, poruszaj trochę łyżką, aby częściowo spłynął na dno naczynia. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarella. Włóż do piekarnika i całość zapiecz przez 10 minut.
Frykadelki w sosie można przygotować wcześniej, a dopiero później zapiec. Proponuję więc najpierw włożyć je do piekarnika bez mozzarella. Kiedy danie będzie już ciepłe wtedy dodajemy mozzarella. Mozzarella powinna być jedynie lekko roztopiona i ciągnąca.
Podaj frykadelki z makaronem lub ryżem. Ja dzisiaj ugotowałam ryż z kalafiora .
Polecane przepisy
Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarella
Faszerowany bakłażan zapiekany
Bardzo pomidorowy sos do makaronu
Włoska zapiekanka z bakłażana
Zapiekanka z halloumi i oberżyny
Źródło:http://codojedzenia.pl/frykadelki-w-sosie-pomidorowym-zapiekane