Wykonanie
Otrzymałam ostatnio w przesyłce od Lidla (w ramach tygodnia azjatyckiego)
makaron do woka. Błyskawicznie się go robi - wystarczy dodać do podsmażonego
mięsa czy warzyw - dodać
bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni -
cukinia,
pomidorki,
bazylia. Dokupiłam
kurczaka i
mozzarellę. I co wyszło?Proste, szybkie, aromatyczne danie. Pyszny
makaron z
kurczakiem, warzywami i ciągnącym się
serem :)A jeśli nie macie
makaronu do woka - ugotujcie osobno zwykły
makaron (pomijając dodawanie
bulionu).SKŁADNIKI (na 4 osoby)1 duża podwójna
pierś z kurczaka1 mała
cukinia3 ząbki
czosnku400 ml
bulionu250g
makaronu do woka150g
pomidorków koktajlowych125g
mozzarelli (po odsączeniu)2 łyżki posiekanej świeżej
bazylii1 łyżeczka suszonego
tymiankusólpieprz2 łyżki oliwy/olejuPRZYGOTOWANIE
W woku rozgrzewamy
oliwę. Dodajemy
kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu.
Cukinię myjemy i kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw (wyrzucamy część z pestkami). Dorzucamy do
kurczaka, przyprawiamy
tymiankiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Smażymy 3-4 minuty, aż
cukinia trochę zmięknie. Zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy
makaron i zmniejszamy ogień. Mieszamy często przez ok. 5 minut, aż
makaron będzie miękki. Na koniec dorzucamy posiekaną
bazylię,
mozzarellę pokrojoną w kostkę i
pomidorki przekrojone na połówki. Całość mieszamy chwilkę, aż
ser się rozpuści i od razu podajemy. Smacznego :)
Zapraszam na fanpage FB oraz Instagram