ßßß Cookit - przepis na Deser roden z Budapesztu

Deser roden z Budapesztu

nazwa

Wykonanie

Rolada bezowa z Budapesztu to bardzo popularny deser w Szwecji. Bardzo lubie bezy wiec ten deser od razu wpadl mi w oko. Pieczenie takiej bezy jest proste ale wymaga troche wprawy. Beza musi byc w srodku troche wilgotna, aby mozna ja bylo latwo zwinac w rulon. Dodatki to juz bajka.
Tradycyjna rolade piecze sie z laskowymi orzechami i dodatkiem soku z cytryny. Na nadzienie sklada sie ubita smietanka bez cukru, wymieszana z pokrojonymi mandarynkami. Ja uzywam z puszki, bo uwazam za bardzo pracochlonne filetowanie malych mandarynek.
Jedyna wada tego deseru jest to , ze trzeba go od razu zjesc. No coz taka wada to zadna szkoda u nas, bo ten deser znika z talerza w gnieniu oka
Przepis na rolade bezowa z Budapesztu
Skladniki:
1 rolada
4 bialka
1 lyzeczka soku z cytryny
otarta skorka z cytryny
2 ½ dl cukru
1 dl zmielonych orzechow laskowych
2 lyzki maizeny (moze byc maka ziemniaczana)
2 lyzki grubo posiekanych orzechow laskowych
1 lyzeczka kakao
Wykonanie:
Zmiel orzechy, a reszte grubo posiekaj
Ubij piane z sokiem cytrynowym i skorka otarta z cytryny. Potem powoli dodadawj cukier i ubijaj, az piana bedzie lsniaca.
Wymieszaj orzechy i maizene i dodaj do piany. Wymieszaj delikatnie recznie.
Forme wyloz pergaminem. Napelnij szpryce piana i wyciskaj grube paski jeden obok drugiego. Posyp na wierzchu reszta orzechow.
Piecz beze na 150ºC (termoobieg) przez 25 minut. Wyjmij, przeloz na sciereczke, oderwij pergamin i pozostaw do ostygniecia.
Ubij smietane bez cukru i wymieszaj z mandarynkami. Rozluz rownomiernie na bezie i zroluj wzdluz dluzszego boku. Posyp kakao.
Polecane przepisy
Rolada bezowa z jagodami i poziomkami
Co z tym rabarbarem?
Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Pavlova z borówkami i białą czekoladą
Wypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibu
Źródło:http://codojedzenia.pl/deser-roden-z-budapesztu-2