ßßß Cookit - przepis na Pavlova z borówkami i białą czekoladą

Pavlova z borówkami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Znowu mi zostały białka, więc upiekłam Pavlova z borówkami i białą czekoladą . Kto nie lubi takiej bezy! Chrupiąca z wierzchu, a w środku lekko ciągnąca. Nie lada sztuka taką dużą bezę oderwać od pergaminu i bez pokruszenia przenieść na półmisek. Mi się to za bardzo nie udało, ale włosów z głowy nie będę rwać!
Pavlova można podać z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Dzisiaj w sklepie natrafiłam na piękne borówki amerykańskie i nie mogłam się im oprzeć. Do nich dołączyła biała czekolada. Pyszny deser na piątkowy wieczór, szybki…Tak ale bezę trzeba upiec wcześniej.
Zrobienie samej bezy wymaga trochę pracy. Białka muszą być ubite na sztywno. Następnie trzeba dodać cukier i ubijać dopóki cukier się nie rozpuści…Cały proces ubijania trwał u mnie bez mała pół godziny, ale beza Pavlova wyszła idealna.
Składniki:
Pavlova o śednicy 20 cm
6 białek
300 g cukru
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
1łyżeczka białego octu winnego
Nadzienie
200 g borówek
100 g białej czekolady
200 ml śmietanki
Wykonanie:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na środku narysuj kółko o średnicy 20 cm. Bezą trochę wyrośnie za koło, ale to nic nie szkodzi.
Ubij białka na sztywno. Kiedy białka już są ubite dodawaj stopniowo cukier. U bijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę ziemniaczaną, ubijając cały czas , a na koniec ocet. Ubita piana powinna być lśniąca i gładka.
Przenieś bezę na papier i uformuj kulę, lekko wgłębioną u góry. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku na 120ºC przez 30 minut, a następnie susz na 100ºC przez 3 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę na noc.
Oderwij delikatnie papier i przełóż bezę na półmisek. Ubij śmietanę i wyłóż na środek bezy. Przykryj śmietanę borówkami.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni i poczekaj aż czekolada stężeje. Nożem zdrapuj czekoladę formując duże wiórki, lekko zwijające się. Tak przygotowaną czekoladą udekoruj Pavlova.
Polecane przepisy
Deser roden z Budapesztu
Rolada bezowa z jagodami i poziomkami
Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Co z tym rabarbarem?
Ptysie z malinową śmietanką
Źródło:http://codojedzenia.pl/pavlova-z-borowkami-i-biala-czekolada